” Lotje Later ” Cees van den Berg

lotje later9789047713548/2021

Lotje Later, Cees van den Berg, illustraties Monique Dozy, uitgever Lemniscaat

Cees van den Berg is muzikant en schrijver. Hij begon als muziekrecensent en debuteerde in 2016 met dit kinderboek over Lotje Later. Dit jaar in een herdruk verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en een toptitel voor de Kinderboekenweek 2021. Het thema van de kinderboekenweek is  ‘worden wat je wil‘ en als er iemand is die weet wat ze wilt is het Lotje Later wel !  De illustraties zijn van Monique Dozy die sinds 2015 kinderboeken illustreert.

Lotje Later is tien ( bijna elf) en heeft al vijf jaar vioolles van Juf Krabbenbak, waar ze heel veel kras- en zaaggeluiden uit haar viool perst.  Maar ze voelt tot in haar tenen dat ze violiste wilt worden en ze blijft geloven in haar droom. Terwijl zij speelt sluit iedereen zijn ramen en rennen de dieren weg wat ze bakt er niks van.  Maar dan komt ze een meneer tegen in een woonwagen. Hij stelt zich voor als meneer Diego en hij geeft haar een oude viool, een erfstuk uit zijn familie. Hij zegt dat ze de muziek moet voelen en mee moet gaan met de melodie. Ineens kan Lotje prachtig spelen en zweeft ze weg met de muziek.

Lotje Later is een meisje die niet alleen de muziek van de bladzijde speelt ze is ook lekker eigenwijs, grappig en heeft maar één doel voor ogen waar ze voor gaat. Dit gaat natuurlijk niet zonder vallen en opstaan en soms heeft ze net dat duwtje in de rug nodig maar ze gaat er wel voor en dat is best stoer. Haar vader, en trouwste fan, steunt haar vanaf de eerste dag, zelfs toen het behang bijna van de muur krulde door het valse spelen  op de viool. Hij bouwt zelfs een mini concertgebouw voor haar na zodat ze een eigen oefenruimte heeft  ( weliswaar achter in de tuin en goed geluidsdicht). Het is dan ook niet verwonderlijk dat Lotje mee wilt doen met het muziek concours waar uiteraard weer van alles gebeurd.  Ondertussen houdt Lotje haar grote idool Janine Jansen op de hoogte via mailtjes waarin haar vastberadenheid nog meer naar boven komt. Waar een wil is is  Lotje Later!

Cees van den Berg heeft in dit heerlijk vlot lezende boek zijn liefde voor muziek kunnen overbrengen aan de lezer. Ik weet niet of dit de opzet was maar het plezier hebben in muziek maken komt zeker naar voren. Muziektermen en muziekstukken komen voorbij. Nu heb ik niet veel kennis van klassieke muziek maar het boek triggerde mij toch om deze stukken even op te zoeken.  Leuke bijkomstigheid.

Daarnaast ontroerd Lotje de lezer met haar tomeloze inzet en doorzettingsvermogen. Een meisje om in je hart te sluiten. Als een schrijver dat voor elkaar krijgt kan het niet anders dan dat hij een goed verhaal heeft neergezet.  Hopelijk schrijft hij met net zoveel plezier als dat ik het had om te lezen.

De kinderboekenweek is van 6 tot 17 oktober 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s