” de nep vampier ” Sophia Drenth

drenth9789463967976/2021

Sophia Drenth, illustraties Shanna Paulissen, uitgeverij Hamley Books

Sophia Drenth is auteur van dark-fantasy voor volwassenen en bij de liefhebbers van dat genre is zij bekend als een schrijfster die zichzelf 200 procent geeft om haar verhalen gestalte te geven. Als geen ander weet ze haar karakters tot leven te brengen in de meest originele en gruwelijke setting. Ze schreef ( en gaf in uit in eigen beheer) de serie Bloedwetten en een aantal aanverwanten novellen. Ze had echter al die tijd al een opzet voor een jeugdboek en na al die jaren pakte ze het manuscript weer op en vond een uitgever. Met als resultaat haar debuut als kinderboekenauteur. Zelf heb ik al haar boeken voor volwassenen gelezen en was dus heel benieuwd naar dit verhaal. Zou het aansluiten bij de leeftijd van de lezer en zou het niet te eng zijn ?

‘De nepvampier ‘is het eerste deel ( yoepie er komen er meer ! ) uit de serie  ‘de bloedstollende avonturen van Vladimir von Rotenbeck ‘. De mooie harde kaft heeft een geweldig mooie en klassieke uitstraling. Een donker kasteel met vleermuisjes en het geheel doet aan alsof het boek zo uit de stoffige bibliotheek van dat kasteel komt.

De 33 korte hoofdstukken zijn genummerd en voorzien van titel met als achtergrond een illustratie van een volle maan. Door het boek zitten trouwens heel mooie illustraties van Shanna Paulissen. Het geeft wat extra’s aan het verhaal wat trouwens heel beeldend is geschreven. Ik had het gevoel in een Tim Burton film rond te lopen.

Onze hoofdpersoon is Vladimir von Rotenbeck, telg uit een vampiers gezin. Maar hoewel zijn familie uit klassieke vampiers bestaan is Vladimir een uitzondering. Zijn zussen noemen hem een nep-vampier. Want als hij bloed drinkt wordt hij ziek, doodziek. Zijn darmen gaan rommelen, hij krijgt pukkels en zijn kladden beginnen spontaan te jeuken. En hiervoor schaamt hij zich diep. Zijn familie is radeloos want het is natuurlijk wel een schande voor de familie tegenover de rest van de inwoners van het plaatsje Knekelstein. Een dorpje waar trouwens allerlei soorten monsters en griezels wonen. Zijn moeder sleept hem naar dokter Snijgraag maar die weet ook geen oplossing. Vladimir wil zo graag dat zijn moeder trots op hem is en hij zweert dat hij op de Nacht der Doden bloed kan drinken. Hij gaat dus op zoek naar een kuur om van zijn probleem af te komen. Al zoekende komt hij Naswikka tegen, een waarzegmeisje. Ze voorspelt hem dat er een vampierjager op weg is naar Knekelstein met maar een missie en dat is alle vampiers uit te roeien. En dat is dan wel even een groter probleem dan zijn bloed allergie.

Sophia Drenth heeft een heerlijk boek geschreven. Het is spannend en gruwelijk maar vooral ook heel luchtig geschreven met een flinke scheut humor. Een prima combinatie.

Een goede spanningsopbouw waarbij het ene monster na het ander langs komt. Hier en daar wat over de top maar dat mag bij een kinderboek. Omdat Vladimir zo anders is dan de rest van zijn familie brengt dit grappige situaties met zich mee, want zeg nu zelf een vampier die allergisch is voor bloed en verplicht tomatensap moet drinken? Dat is vragen om vreemde situaties, zeker met de bewoners van dit aparte, duistere dorpje. Daarnaast, monster of niet, speelt vriendschap een grote rol in het verhaal. Net als familiebanden, je veilig kunnen voelen en mogen zijn wie je bent.

Kinderen die van spannende fantasy verhalen houden zullen dit boek geweldig vinden en net als ik balen dat het zo snel uit is. Het leest lekker snel weg en juist die combinatie van eng met humor maakt dat het prima geschikt is voor de ‘tere kinderzieltjes’ vanaf een jaar of 9 á 10 jaar oud. Waar Paul van Loon stopt gaat Sophia Drenth door .

Kom maar op met een nieuw avontuur !

Ik besprak dit boek eerder voor de site Kinderboeken & y.a daarnaast sluit het ook aan bij het thema van de kinderboekenweek “worden wat je wilt “, dit zou je immers ook kunnen doortrekken naar het thema ‘jezelf zijn’ ..

De kinderboekenweek 2021 is van 6 tot en met 17 oktober.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s