“Miro & Tesla kiezen een beroep” Aby Hartog

miro en tesla9789491707278/2021

Tekst Aby Hartog, illustraties Herma Starreveld, uitgeverij Menuet

Aby Hartog heeft al meer dan twintig titels op zijn naam staan en is behalve schrijver ook illustrator. Hij schrijft  naast verhalen, gedichten en novellen voor kinderen ook non-fictie. Al eerder konden we kennis maken met broer en zus Milo & Tesla in het boek  Miro & Tesla doen alsof.  Dit keer kiezen ze een beroep, gelukkig om te proberen en doen ze alsof want sommige beroepen zijn wel heel bijzonder.

Miro & Tesla zijn twee ondeugende jonge kinderen met heel, heel veel fantasie. Als hun ouders vragen wat ze later voor beroep ze willen gaan uitvoeren worden ze aan het denken gezet. Ze beginnen als beroepenverzinner en gaan daarna van start met het bedenken van meer dan twintig beroepen die ze uiteraard moeten oefenen of ze het wel leuk vinden. Als hun vader en moeder hadden geweten dat de kinderen zo enthousiast te werk zouden gaan hadden ze zich nog wel even achter de oren gekrabbeld. Want het oefenen wordt heel serieus genomen en als je dan als brandweerman, bejaardenverpleger, chirurg of goochelaar aan de gang gaat brengt dat toch vreemde situaties met zich mee. Niet zo leuk voor papa en mama maar des te leuker voor de lezertjes. Wat het zijn stuk voor stuk grappige verhaaltjes geworden.

De zesentwintig voorleesverhaaltjes zijn lekker kort  en grappig. Het zijn stuk voor stuk fijne stukjes om voor te lezen. Je ziet de hectische avonturen van de kinderen voor je terwijl je leest. De korte dialogen lenen zich prima om met verschillende stemmetjes voor te lezen.  Waarin je lekker kunt overdrijven.

De illustraties van Herma Starreveld zijn net zo leuk als de verhalen. Er is bewust gekozen voor zwart/wit met hardroze accenten. Dezelfde kleur als de cover en de titels van de verhalen. Ze sluiten goed aan bij de verhalen en door deze kleurkeuze en layout is het een ‘rustig’ boek wat je prettig leest en bekijkt. Een eigenwijze en originele tekenstijl, net zo eigenwijs als Milo & Tesla.

Een boek vol verhaaltjes waarbij de fantasie de vrije loop mag nemen, want naast serieuze ‘echte ‘ beroepen komen er ook verzinners, kiezers, bedenkers en gedachtelezers langs. Er zijn natuurlijk veel meer beroepen dan in dit boek staan, wie weet komt er nog een vervolg want je bent zeer benieuwd hoe de kinderen deze in zouden invullen. Het verleggen van grenzen in combinatie van kinderlogica, waarbij zaken nogal letterlijk genomen worden blijkt in dit boek een succesformule.

Het sluit trouwens ook prima aan bij het kinderboekenweekthema  voor 2021  “worden wat je wil “en leent zich ideaal om in de klas een beroep te introduceren.

Ik besprak dit boek eerder voor Boekenbijlage

De kinderboekenweek 2021 is van 6 tot en met 17 oktober.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s