( belated ) Friday Five : auteurs met een G

DSC_2817auteurs met de G …

Vandaag een  te late Friday Five,  de chaos van de dag haalde mij weer in deze week en voor je het weet is het alweer zondag…. Met een avonddienst achter de rug en een voor de boeg rammel ik hier nog snel even een ‘Friday Five’ in elkaar. Op zondag, dat dan weer wel.

Auteurs met de G en een duik ik mijn boekenkast leverde er zowaar vijf op…  Ik zou misschien nog wat verder kunnen spitten maar ik ga gewoon voor de eerste die ik tegen kwam. Het is grappig dat als je ( zonder te kijken in je boekenkast) vijf auteurs op probeert te noemen je niet zo ver komt.  De eerste die te binnen schoot was John Grisham, die las ik vroeger in mijn jeugd heel veel. Ik had een plank vol Grisham, was zeer van de rechtbankdrama’s en dan kon je bij zijn boeken je hart wel ophalen.  Nu zijn alle boeken van de plank verdwenen en kan ik mij niet heugen dat ik voor het laatste een boek van hem heb gelezen.

De gebroeders Grimm , deze mogen zeker niet ontbreken. Ik hou van sprookjes en zeker de authentieke, gruwelijke sprookjes. Niet de zoete Disney-versie maar gewoon rauw en origineel. De gebroeders Grimm waren de Duitse taalkundingen Jacom Ludwig Karl Grimm ( 1785-1863)  en Wilhelm Karl Grimm ( 1786-1859).  Jacob was hoogleraar in Göttingen en Berlijn en deed baanbrekend werk in onder meer de lexicografie en kennis van mythologie en sprookjes.  Samen met zijn broer Wilhelm verzamelende hij  Duitse volksverhalen, die zij publiceerden onder de titel Kinder- und Hausmärchen. In 1852 begonnen zij met het Deutsches Wörterbuch, dat pas in 1961 voltooid werd.  Aan de gebroeders Grimm werd de sage gekoppeld dat ze jarenlang door de Duitse landen trokken om sprookjes te verzamelen.  Wie kent er nu niet een sprookje van deze gebroeders ? ( Hans en Grietje, de ganzenhoedster, Bremer straatmuzikanten, teveel om op te noemen).

Günter Grass schreef in 2015 de Nederlandse versie van het  boek  ‘ de woorden van Grimm ‘ een liefdesverklaring.  Bij deze een leuk sprongetje naar de volgende auteur. In dit boek verweeft Graas zijn eigen levensverhaal met dat van de gebroeders Grimm en verbindt de geschiedenis van Duitsland met zijn fascinatie voor letterkunde.  Daarnaast liet hij weten dat hij een onvertaalbaar boek neer zou zetten. Vijf jaar na verschijnen was er dan toch een Nederlandse versie die ik zeker kon waarderen.   Günter Grass (1927-2015)  was dichter, auteur van romans, novellen en toneelstukken. Beroemd werd hij met zijn Danziger trilogie ( Blikken trommel, Kat en Muis en Hondenjaren). In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur.  Zelf las ik uit dit grote oeuvre alleen de Blikken trommel, en eigenlijk omdat het moest voor  mijn leeslijst. Niet dat ik er spijt van had..

Nick Garlick  is de auteur van de zusjes Jennifer . Hij  werkte als tekstschrijver, redacteur en vertaler. Hij schreef eerder het jeugdboek “Storm ” .  Dit  verhaal gaat  over vijf zusjes met rood haar, hun enige overeenkomst, naast hun eerste naam. Vijf totaal verschillende meisjes met uiteenlopende karakters die niet alleen zichzelf maar ook elkaar tegen komen in dit originele, spannende en mooie verhaal.

Simon van der Geest is een auteur die het liefst voor kinderen schrijft.  Het eerste boek wat ik van hem las was Spinder en later las ik ‘Het werkstuk ‘ . Zoek  je een leuk, origineel en lekker vlot lezend jeugdboek zoek dan een boek van deze auteur op !

Tamara Geraeds leerde ik kennen door het mooie jeugdboek Nergens als je die tegenkomt moet je hem zeker gaan lezen.  Later genoot ik volop van haar thrillers  Echo en Kwelling. Een veelzijdige auteur die in verschillende genres bekwaam is. Ze weet de lezer te boeien van begin tot het eind. Met haar psychologische thrillers laat ze na het lezen een gevoel van onbehagen achter en dan heb je de lezer echt geraakt.

Friday Five is een initiatief van Joost / Nerdygeekyfanboy en meerdere bloggers doen hier aan mij, zoek hun site eens op !

Joost (NerdyGeekyFanboy)
Laurie (Laurie Leest)
Annabel (Het leven van een boekenworm)
Nienke (BookSomeTea)
Kim (De Juf Leest)
Nora (Geekish)
Katja (That Blonde Woman)
Patricia (Donderdesign)
Dennis (CooleSuggesties)
Kwante (Kwante in Wonderland)
Eline (ElineBooks)
Elke (Ladybooksalott)
Emmy (Zon en Maan)
Luna (Leesdame)
Kim (Books I care about)
Joany (Craving Pages)
Rianne Warmerdam (RianneWarmerdam.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s