” Blad in de wind “

84f3ca45638ca8ebe1149ba46899a2ad4ed46b5d9789463880558/2021

José Sanabria & Maria Laura Diaz Domingues, uitgeverij Tiptoe Print, vertaling Paul Verrept

 

José Sanabria is een Columbiaanse kunstenaar die in Argentinië woont. Hij studeerde grafische vormgeving en illustratie.  Maria Laura Diaz Dominguez komt uit Argentinië en is behalve auteur en illustrator ook vormgever van kinderboeken. 

Tiptoe Print is een kleinschalige uitgeverij van naar het Nederlands vertaalde prentenboeken. Ze maken een bewuste keuze voor boeken uit andere culturen en taalgebieden. Ze publiceren gemiddeld vier titels per jaar. Dit boek is vertaald door Paul Verrept, naast zijn vele werkzaamheden zelf ook auteur/illustrator/vormgever.

Blad in de wind verteld het verhaal over een krant die weg waait, de pagina’s dwarrelen neer en gaan ieder hun eigen weg. Elk blad een eigen reis en eindbestemming, een verrassing waar ze heen  gaan en terecht  komen.

De cover toont een klassieke illustratie van een krantlezer die waarschijnlijk een mooi bericht leest want hij straalt nog net niet van het boek af. Verder geeft het nog weinig weg over de inhoud van het verhaal en dat maakt wel nieuwsgierig. De tekst op de achterzijde geeft meer weg en nodigt uit tot het lezen van dit boek.

De illustraties zijn wat sober, klassiek met wat donkere kleuren. Het zijn eigenlijk kleine schilderijtjes / kunstwerkjes en de meeste karakters op de illustraties hebben wat melancholisch. Een aparte en bijzondere stijl.

 De krant waait van persoon naar persoon, pagina’s achterlatend. In slechts een enkele zin onder de illustratie wordt de reis verder verteld. Verschillende emoties komen voorbij en veel details. Zoveel details, je wilt blijven kijken. ( Ik vraag mij af of de tekst wel nodig had geweest, de afbeeldingen spreken voor zich).

Over details gesproken. De afbeeldingen op het eerste blad en het laatste vormen een mooi geheel, een mooie afsluiting van een mooi verhaal.

Verder nog een compliment voor de vormgeving, de mooie kwaliteit van cover en papier. Een feestje om door te bladeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s