” angst voor morgen ” Nelleke Langendoen

cover angst voor morgen9789493233935/2021

Nelleke Langendoen werkt als pedagogisch coach en beleidsmedewerker in de kinderopvang. Tijdens een schrijfvakantie in 2019 start ze met het schrijven van een boek. Een droom dit nu werkelijkheid is geworden met het uitgeven van dit debuut.

Tess leeft een redelijk rustig leventje en vindt het in eerste instantie wel leuk dat de charmante en knappe Niek aandacht aan haar wilt schenken maar ze laat hem meteen weten dat ze daar geen behoefte aan heeft en zijn liefde voor haar niet kan beantwoorden omdat zij op dat gebied niets voor hem voelt. In zijn hoofd ziet Niek echter alleen een toekomst met Tess voor zich en hij gaat zich in allerlei bochten wringen om haar toch op andere gedachten te brengen. Tess voelt zich genoodzaakt om iedereen achter te laten en een nieuwe start te maken zonder Niek. Terwijl iedereen denkt dat ze een jaar naar haar buitenland gaat pakt ze in een andere woonplaats haar leven en studie weer op. Tot ze een fout maakt en alles 360 graden lijkt om te draaien. Net als ze denkt dat ze haar leven op de rails heeft schiet het daar weer vanaf. Sommige dingen lijken niet wat ze zijn, en sommige mensen niet wie ze zich voordoen. Haar leventje bleek niet zo veilig als ze dacht en niets is meer zeker.

Nelleke Langendoen heeft een prettige schrijfstijl waarbij je door het verhaal heen vliegt. Het verhaal wordt niet alleen vanuit een verschillend perspectief verteld maar ook wisselen we in tijd. Van de aanloop tot de verhuizing van Tess en van wat er gebeurd in haar nieuwe  woonplaats. Hoewel de wisselingen goed zijn verwerkt en het verhaal blijft doorlopen vond ik het af en toe wat van de spanningsopbouw wegnemen. Ik denk dat het verhaal wat sterker zou kunnen zijn geweest als het chronologisch zou zijn geschreven.   Dit terzijde geschoven vind ik het , zeker voor een debuut, allemaal goed in elkaar passen.

De korte hoofdstukken zorgen voor een prima leestempo en ik betrapte mij er op dat ik het in één stuk had uitgelezen. Bij een enkel fragment had ik wel iets van voorspelbaarheid maar ik liet mij ook af en toe verrassen en dat was een leuke leeservaring.  De aanloop naar het einde was goed gedoseerd, hier en daar wat ongeloofwaardig bij een bepaalde confrontatie, maar dat mag. Het is tenslotte fictie en was niet al te storend voor het geheel.

Conclusie : dit debuut is een leuke verrassing en een hopelijk goede start / motivatie voor de auteur om te blijven schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s