” Kasteel de Boekhorst ” Jan van der Elst & Maud Mommers

boekhorst9789464240009/2021

uitgeverij Aspekt

Zoals ik mij de geschiedenislessen van vroeger herinner én van wat ik zag in de studieboeken van mijn dochter wordt er eigenlijk  weinig tot niet de aandacht gegeven aan het leven in Nederland rond de middeleeuwen. Hoewel dit toch een periode die aandacht verdient en spreekt tot de verbeelding.  Een tijd waarin ons land meer kastelen had dan wij nu denken waarvan Kasteel De Boekhorst er een van was, maar bij velen onbekend.

Zelf ben ik woonachtig in Noordwijk en de naam Boekhorst klinkt bekend in de oren. Er zijn onder andereeEen straat en  een wijkvereniging met die naam maar als je vraagt waar de naam zijn oorsprong vandaan heeft zullen veel inwoners van dit mooie dorp hier een antwoord op schuldig blijven.

Toen dit boek voorbij kwam wilde ik het meteen lezen. Niet alleen vanwege mijn interesse in deze periode maar zeker ook omdat het om een kasteel gaat wat gewoon ‘ om de hoek ’ van mijn eigen woning heeft gestaan. ( midden in de duinen bij Noordwijkerhout).

Van het Kasteel De Boekhorst is het laatste stukje overgebleven kasteelpoort (wat dateerde uit 1603) in 1897 gesloopt. Hierdoor is er geen zichtbaar bewijs meer van het bestaan van een mooi gebouw én een stuk geschiedenis van de bollenstreek.  Een kasteel dat ooit geschonken werd door graaf Floris V aan zijn familielid Aleidis van Holland. Zij was getrouwd met Boudewijn van Noordwijk, schildknaap van de grafelijkheid in de 13e eeuw.  Bij het kasteel was er sprake van een heerlijkheid, een statussymbool en ook een financieel instrument.  Aan een heerlijkheid waren, naast het kasteel,  uitgestrekte pachtvelden verbonden en het recht om te jagen. Vooral van dat laatste werd aan het einde nog veel gebruikt van gemaakt. Het kasteel heeft veel bewoners gekent die een belangrijke rol speelde in het leven van die tijd. Iedere bewoner zette zijn eigen stempel waaruit weer verhalen kwamen die de moeite waard waren te vertellen. Door vererving kwam het kasteel in een latere periode in buitenlandse handen en raakte in de loop van de 18e eeuw in verval en werd uiteindelijk afgebroken.

Dit boek, of is het meer een cahier, telt zo’n 130 pagina’s inclusief een uitgebreide lijst met voetnoten en bronvermelding. Het heeft een softcover en naast de tekst vindt je  kaarten, foto’s en illustraties van het kasteel en de omliggende landerijen.

De auteurs hebben een enorm researchwerk verricht en dat is aan de details in hun schrift ( en de bibliografie) terug te zien. Het is chronologisch neergezet en in zeer toegankelijk taalgebruik waardoor het voor een leek ook goed te lezen is. Hierdoor is het niet alleen voor liefhebbers van de Nederlandse geschiedenis een prettig naslagwerk maar zeker ook voor inwoners uit de bollenstreek leuk om door te nemen.

Met dank aan uitgeverij Aspekt voor het toezenden van dit recensie exemplaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s