“meneer Sleutelbeen en de wonderlijke Wauw” Guy Bass

meneer sleutelbeen9789493189140/2021

Guy Bass, vertaling Annelies Jorna, uitgeverij Condor

Uitgeverij Condor maakt grappige, stoere en eigentijdse boeken voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar. Een uitgeverij waar meneer Sleutelbeen zeker op zijn plaats is. Het verhaal over meneer Sleutelbeen is geschreven door Guy Bass. Guy Bass is een prijswinnende auteur uit Engeland. Hij schreef toneelstukken ( ook voor volwassene), was theaterproducer ,illustrator maar vooral ook kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boekenseries op zijn naam staan waaronder de serie over meneer Sleutelbeen.

De illustrator waar hij mee samenwerkt is Pete Williamson. Williamson heeft gewerkt in de animatie industrie, als reclame designer en maakte korte animatiefilmpjes met een duistere humor.  Sinds 2008 illustreert hij ook kinderboeken.  Al eerder werkte hij samen met Guy Bass voor zijn serie over Stitch head.  En nu geeft hij meneer Sleutelbeen een gezicht. Nou ja een doodshoofd.  Zijn stijl is een origineel, met een beetje macabere, duistere sfeer. De grote witte ogen en dat duistere doen mij een beetje denken aan het werk van Tim Burton en dat bedoel ik als compliment.

We belanden in het leventje van Ben. Ben is een jongetje dat nogal op zichzelf is. Hij heeft eigenlijk ook geen vrienden. Hij weet zelf niet echt  waarom. Hij denkt dat elk jaar verhuizen naar een andere plek daar wel mee te maken kan hebben.  Geen echte vrienden dus maar wel een fantasievriendje  : ‘ de Wauw’.  De Wauw is lief, grappig en schattig en als Ben zijn grootste wens is uitgekomen en zijn fantasievriendje  echt geworden is  kan hij zijn plezier niet op. Niet iedereen is blij met zijn fantasievriendje. Zijn ouders, vooral zijn vader, vinden het maar niks. En ook meneer Sleutelbeen wil dat er ingegrepen gaat worden. Meneer Sleutelbeen  is de sleutelbewaarder van alle werelden. Dus ook van de wereld waar fantasievriendjes vandaan komen. Hij vertrouwd het niet. Hij denkt dat fantasievrienden gevaarlijk zijn en de Wauw in het bijzonder. Hij wil de Wauw wegsturen naar de wereld van Vergetelheid.  Ben gaat er uiteraard alles aan doen om meneer Sleutelbeen te stoppen. Dit wordt een groot avontuur waarbij hij nog meer fantasiefiguren tegen komt die niet allemaal zo vriendelijk zijn als de Wauw.

Ik hou van boeken met een beetje zwarte humor, griezelige stukjes en bijzondere wezens. De titel en de cover van dit boek trokken mij meteen aan. Bij het openslaan van het boek stelt meneer Sleutelbeen zich voor als fantaisefiguur, een OF, ondenkbeeldige fantasievriend.  Dat is een fantasievriend die echt is geworden. Meneer Sleutelbeen, je raadt het al , heeft al heel veel meegemaakt en neemt ons mee in die belevenissen en deze hier gaat over Ben.

Wat een bijzonder idee. Een fantasievriend die echt wordt. Dat zou wel heel apart zijn. En uiteraard kan dat niet altijd goed gaan. Dit levert enge en spannende stukjes op maar gelukkig niet al te eng zodat het prima aan blijft sluiten bij de leeftijd vanaf zeven jaar. Dit alles met super coole illustraties die het duistere sfeertje mooi meepakken.

De lay out is prima, prettig leesletter en bladverdeling. Ook leuk dat de hoofdstukken een titel en ondertitel hebben en op een voorblad bij aanvang van het hoofdstuk staan. Verder is het duidelijk te herkennen wanneer meneer Sleutelbeen aan het woord is. Dan is de achtergrond pagina namelijk zwart met witte letters. Hierdoor weet je precies waar je in het verhaal zit. Met de nodige humor en spanning wordt er een origineel verhaal neergezet. Als je houdt van de boeken van Roald Dahl of David Walliams is dit zeker een aanrader!

In Engeland is recent het vierde ( !)  deel verschenen. Hopelijk gaan nu veel lezers kennis maken in Nederland/ België met het eerste deel zodat de anderen snel kunnen volgen. Want persoonlijk zou ik graag meer avonturen van dit meesterlijke karakter willen ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s