” de zusjes Jennifer ” Nick Garlick

zusjes jennifer9789026624612/2021

auteur Nick Garlick, vertaling Marije Kok, uitgeverij Kok Boekencentrum

Nick Garlick werkte als tekstschrijver, redacteur en vertaler. Hij schreef eerder het jeugdboek Storm en nu is er de titel  ‘de zusjes Jennifer’.  Een verhaal over vijf zusjes met rood haar, hun enige overeenkomst, naast hun eerste naam. Vijf totaal verschillende meisjes met uiteenlopende karakters die niet alleen zichzelf maar ook elkaar tegen komen in dit originele, spannende en mooie verhaal.

De zusjes Jennifer Dag, Jennifer Nacht, Jennifer Donker, Jennifer Licht en Jennifer 5 wonen alleen met hun vader sinds hun moeder in het ziekenhuis ligt. Hun vader kan dit allemaal niet aan en het is dan ook niet zo gek dat de meisjes hun eigen gang gaan en proberen te overleven, zowel thuis als op school. Ruzie is hun tweede naam dus is het niet zo gek dat ze van school worden gestuurd.  Hun vader beslist dat ze naar Schotland gaan om even tot rust te komen. Ze vertrekken aar Port Beag.  Ze ontmoeten  kapitein Arabella die met haar schip Kiloran de meiden meeneemt op zee-excursie. Ze verteld het verhaal over Eilean Gaoth, eiland van de wind.  Door de draaikolk Battersheen is het eiland maar een bepaalde tijd bereikbaar voor de mens. Het ruige eiland werd vroeger door monniken bewoond maar nu is het verlaten op vijf pony’s na. Door een noodlottig ongeval met de boot stranden de zusjes op het eiland.  Ze zijn op zichzelf en elkaar aangewezen, ontmoeten de pony’s en als ze er achter komen dat een rijke zakenman een reddingsactie wilt opzetten maar daarbij een dubbele agenda heeft gaan ze er alles aan doen om hem hierbij dwars te zitten.

Ik had nog nooit wat van Nick Garlick gelezen en was zeer benieuwd naar dit verhaal. De cover sprong er voor mij meteen uit. Je ziet de vijf meisjes op de rug terwijl ze turen over het eiland en de pony’s zien grazen. Dit alles in een mooie groenige kleursetting.  De manier waarop de auteur zijn verhaal start voelt alsof je een sprookje binnenvalt. Het begint dan ook letterlijk met “ Er waren eens.. “  De namen van de meisjes doen je in het begin een beetje fronsen. Je vraagt je af waar je aan begonnen bent en of de auteur niet meer fantasie heeft dan dat. Maar al lezende kom je er achter dat juist door de namen van de meisjes de tegenstellingen en karakters extra worden uitvergroot en waarom de meisjes zijn en reageren zoals ze zijn. Het fronsen duurt dan ook maar even want al snel zit je in het verhaal.

44 korte hoofdstukjes, waarvan de laatste een top tien van elk meisje met eigen voorkeur, wat een leuk extraatje geeft en van mij ook wel voor aan het verhaal had gemogen.

Kort en bondige stukjes, toegankelijk taalgebruik, en een chronologisch verhaal.  Van het oorspronkelijk verhaal wordt even afgeweken als kapitein Arabella het verhaal over  Eilean Gaoth verteld en als Jennifer Nacht heel spannende sprookjes aan zusje Jennifer  5 verteld voor het slapen gaan.  De verzonnen verhaaltjes  Jennifer Nacht zijn gelijk een steekje onderwater naar zus Jennifer Dag. Deze is fan van Cloud Devlin waar haar zus niets van snapt. Er is ook nog eens een zomerwindfestival waar hij op zou treden dus Jennifer Dag wilt niets liever dan daarheen en dat valt niet mee als je vast zit op een eiland.  Je zult maar fan zijn van iemand, iets wat zeker herkenbaar zal zijn voor veel lezers.  Sowieso zullen de uitvergrote karaktereigenschappen allemaal wel een lezer raken.  De rivaliteit en ergernis tussen de zusjes tot het besef dat ze wel moeten samenwerken om verder te komen.

Een spannend avontuur, want lukt het om met de pony’s op tijd van het eiland te raken met de storm die op komst is, met hier en daar wat humor, in een sprookjesachtige setting. Want een verlaten eiland spreekt zeker tot de verbeelding.

Ik heb genoten van dit verhaal en ik denk dat vele dit ook zeker zullen doen.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s