Friday Five : inhaal alfabet : vijf auteurs wiens naam beginnen met de B

DSC_2415Op naar de volgende letter in de inhaalrace en wel de letter B !  Hiervan had ik een vrij grote keuze, wat het niet altijd makkelijker maakt. Onder deze letter ook de auteur die ik voor mijn boekenlijst ontdekte. Mijn docente had een gruwelijk hekel aan zijn werk en dus vond ik dat ik ( om haar te pesten) zoveel mogelijk boeken van hem er op moest zetten. Je mocht toen twee titels van één auteur, een dichtbundel en een vrije keuze, dus bij stond er vier maal Boudewijn Büch op de lijst. 

DSC_2404Boudewijn Büch was toen voor mij één van mijn favoriete schrijvers. Per ongeluk ontdekt om de docente te pesten maar dat was een geluk bij een ongeluk. Hij was dichter, schrijver, verzamelaar en televisiepresentator. Had een voorliefde voor Goethe en de dodo. Hij maakte reisprogramma’s voor televisie terwijl hij een hekel aan reizen had en presenteerde een boekenprogramma. ‘de kleine blonde dood’ was zijn succesvolste boek, in 1993 verfilmd. 

DSC_2405 Clive Barker is een auteur van een heel ander kaliber. Bij de meeste bekend als maker van gruwelijke horrorfilms ( hellraiser serie) Naast filmregisseur en auteur is hij ook kunstschilder. Hij schrijft horror en fantasy niet alleen voor volwassen. ‘ de dief voor altijd’ is een mooi jeugdboek van zijn hand.

DSC_2407Peter J.L.M Bernink studeerde geneeskunde in Amsterdam en promoveerde in Groningen waar hij cardioloog is geworden. Na dertig jaar werkzaam in het ziekenhuis richtte hij een Zelfstandig Behandel Centrum op. Daarnaast is hij gaan schrijven. In 2014 verscheen zijn eerste thriller over neuroloog Koch, hoofdrolspeler in alle boeken die daarna mochten volgen. Een eigen stijl, goed zelfstandig te lezen delen, over Koch die, als buitengewoon adviseur van de politie, zijn handel vol heeft om bijzondere politiezaken tot een goede oplossing te brengen.  Prima thrillers van Nederlandse bodem.

DSC_2408Nico de Braeckeleer  kwam tijdens zijn opleiding tot journalist tot de ontdekking dat hij scenarioschrijven beter bij zich vond passen. Hij schreef voor film en televisie. Sinds 2011 doet hij dit voor het bekende Studio 100. In 2000 kreeg hij een idee voor een jeugdboek en zijn debuut  ‘ de ring van Jupiter’ was in 2002 een feit. Er zouden meer dan 60 boeken volgen in verschillende genres voor verschillende leeftijden.  Van kleuter tot volwassenen. Iets wat ik zeker kan waarderen, de veelzijdigheid van deze auteur. Zijn vierdelige y.a  apocalyptische serie ‘ adem ‘ is een aanrader van de bovenste (boeken-) plank! 

DSC_2403Sjef van Bommel heeft een heel mooi verhaal geschreven over zijn grote liefde Tom en zijn ziekte ( Frontaal Temporale Dementie  FTD). Een gelegenheidsschrijver dus eigenlijk en wederom de vraag hoort iemand dan in een rij met auteurs plaats. Het is immers niet zijn professie. Maar omdat ik mij voorgenomen had om met deze challenge gebruik te maken van de boeken in mijn eigen kast kwam ik deze toch weer tegen. Er wordt de laatste tijd steeds meer aandacht aan dementie geschonken en dat is een goed iets. Er zijn zoveel vormen dementie en we weten nog lang niet alles maar vooral de mooi geschreven persoonlijke verhalen zijn de verhalen die bij je binnen komt.  En daarom deze , wat oudere maar o zo nog actuele , titel in deze rij .

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s