“de toch niet zo eenzame tocht van Torre”

torre9789090335933

Annakarijn Overduin & Bern Beenhof 

Annekarijn Overduin deed op haar elfde mee aan een opstelwedstrijd waarbij kinderboekenschrijfster Miep Diekman haar fantasie prijsde. Dit was voor haar de trigger om te bedenken dat ze ooit een kinderboek zou gaan schrijven. Ze studeerde kunstgeschiedenis, schreef teksten voor tentoonstellingen en ontwikkelde speurtochten in musea.  Dit is haar debuut als kinderboekenschrijfster.

Bern Veenhof is een echte verzamelaar en ze heeft een huis vol gekke, mooie en bijzondere voorwerpen. Voorwerpen die zij ook in haar werk kan gebruiken. Ze heeft al eerder twee boeken uitgebracht maar dit is haar debuut als illustrator. Illustrator van wel heel bijzondere kunstwerken. Ze maakte kleine collega’s of eigenlijk een maquette van een situatie uit het verhaal. Ze gebruikte hiervoor foto’s , tekeningen en echte voorwerpen. Hiervan maakte ze weer een foto die dan werd gebruikt in het boek. Er is zoveel op te zien! Ook leuk is dat de bijzondere illustraties heel veel vertellen maar toch een beetje geheimzinnig blijven. De bijzondere wezens uit het boek laat ze namelijk niet zien. Soms een schaduw of een glimp maar je eigen fantasie wordt getriggerd om zelf te verzinnen hoe ze er uit zien.  Leuk en origineel bedacht.  En zo passend bij het verhaal !

 Qua vormgeving is het gewoon ook helemaal af. Een mooie hardcover met leeslint. De kleuren, de lay-out, ook leuk dat elke eerste letter van een hoofdstuk een takje is. En er zit ook nog een kijkplaat bij van Torre en Natneus die je kunt gebruiken om je eigen maquette/ kijkdoos te maken.

Torre, onze hoofdrolspeler, is boos en verdrietig. Zijn moeder is na de komst van baby Pelle overspannen en heel moe. Daarom heeft zijn vader contact gezocht met oom Fons. Torre mag daar gaan logeren tot het beter gaat met zijn moeder. Torre vindt het oneerlijk dat hij weg moet en niet onruststoker Pelle. Hij kent oom Fons ook helemaal niet. Oom Fons woont in de bergen en Torre kan alleen maar bedenken dat zover van de bewoonde wereld je niet fijn woont.  Aangekomen bij de berghut kijkt hij echter zijn ogen uit en hij went al snel aan het leven op de berg. Hij krijgt de zorg over een eigenwijs geitje  die hij de naam Natneus geeft. Als hij een keer op pad gaat met de geiten en de storm los breekt komt hij in de problemen. Hij moet de weg terug naar oom Fons zien te vinden en komt onderweg niet alleen wilde dieren tegen maar ook aardmannen die hem waarschuwen voor de gevaarlijke berglor.  Zo blijkt de eenzame tocht die Torre af moet leggen lang niet zo eenzaam te zijn maar een spannend avontuur is het zeker.

Ik was al verkocht door het uiterlijk van het boek. Zoals hierboven al vermeldt is het qua lay-out gewoon helemaal af. Maar nu dan de inhoud.  Het is een vlot lezend verhaal. Spannend en avontuurlijk waarbij de eigen fantasie continu geprikkeld wordt. Ook de nodige humor zit verwerkt in het verhaal.

 Daarnaast worden de emoties van Torre goed neergezet en zullen ze herkenbaar zijn voor de jonge lezers. De hoofdstukken zijn te behappen en naast een titel staat er aan de zijkant staan wat trefwoorden uit het hoofdstuk. Leuk gevonden en pakkend.  Een verhaal waar je in door wilt blijven lezen om ondertussen je ogen uit te kijken. Het is een sprookjesachtige vertelling van een doodgewone jongen die in een wonderlijke wereld terecht komt. En daar mogen wij als lezer van genieten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s