“Billie en zijn genen” Stefan Boonen en Melvin

download (2)9789463832694/2021

Auteur Stefan Boonen, illustrator Melvin, uitgeverij Pelckmans

Stefan Boonen heeft naast zijn diploma houtbewerking en studie orthopedagogie een tijd gewerkt in de jeugdzorg. Inmiddels heeft hij meer dan 100 boeken op zijn naam staan. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder die van de Kinderjury.  Hij schrijft het liefs ‘optelverhalen’. Dat is een verhaal dat grappig én spannend én ontroerend én een beetje raar is. Melvin, pseudoniem voor Wout Schildermans, levert beeldmateriaal voor magazines en animaties en is kinderboekenillustrator. Hij heeft een eigen herkenbare tekenstijl die er uit springt.

De samenwerking tussen beiden heren leverde al eerder graphic novels voor kinderen op. Waaronder ‘ hier waakt oma’ , ‘ Mammoet’ en ‘ Kamp Bravo’ wat ik eerder besprak voor Kinderboeken & Y.A. .  Na het lezen van dat boek was ik meteen heel enthousiast over de tekenstijl en de grappige teksten die met grote humor toch problemen als bijvoorbeeld faalangst bespreekbaar maakt. Een perfecte combinatie van verhaal en illustraties voer een pakkend thema, goed passend bij de doelgroep.

Gelukkig zetten de heren de samenwerking voort en heb ik nu weer een bijzonder origineel boek voor mijn neus. Ditmaal maken we kennis met Billie en zijn genen.  Zoals op de cover staat een ‘ geniaal boek’ . Een boek over de genen, wat het zijn ( heel kleine deeltjes van je lichaam), hoe je  er   aan komt ( je krijgt ze van je vader en je moeder) , wat ze doen en veroorzaken.

Vertellen over je genen, je DNA , kan heel wetenschappelijk en saai worden. Maar op de manier waarop deze heren je uitleggen hoe het  nu eenmaal werkt, in 14 grappige hoofdstukken met daarna een samenvatting verpakt in acht weetjes, is het gewoon leuk en interessant om te lezen. Als afsluiter is er nog een nawoord door twee echte wetenschappers en een bronvermelding. Wat je kunt zo’n boek natuurlijk niet maken zonder eerst goede research te doen. En dat hebben de heren zeker gedaan.

Met een grappige vertelstijl met duidelijke voorbeelden en treffende maar zeker ook grappige illustraties komt zo goed als alles over je genen aan bod. Waarvan ze zijn gemaakt, wat ze doen, dat het erfelijk is en dat iedereen ze heeft ( niet alleen mensen). Over chromosomen en onderzoek. Wist je bijvoorbeeld dat alle mensen voor 99,9 procent dezelfde genen heeft ? Ik niet, dus zo heb ik ook weer wat geleerd.

Een origineel, leerzaam maar vooral leuk boek wat super laagdrempelig is waardoor je niet eens door hebt dat je wat leert omdat je denkt dat je gewoon een leuk boek aan het lezen bent. Op deze manier wordt leren zo leuk dat je zou willen dat Stefan Boonen en Melvin als je schoolboeken gaan maken. Ik wil je niet afschrikken hoor dit is geen schoolboek al zou het wel bij elke school bij de biologieles gebruikt kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s