‘ zonder titel ‘ Erna Sassen

zondert titel9789025880958/2021

Erna Sassen , illustraties Martijn van der Linden, uitgeverij Leopold

Erna  Sassen besloot op de middelbare school dat ze actrice wilde worden.  Ze heeft na het VWO een opleiding gevolgd aan de Theaterschool in Amsterdam en speelde in musicals, toneelvoorstellingen en in televisieseries. In 2014 verscheen de eerste van een tiental kinderboeken waaronder ‘ een indiaan als jij en ik ‘ wat ik met plezier heb gelezen.  Ook schreef zij een aantal young adult boeken ( ‘er is geen vorm waarin ik pas’, ‘kom niet dichterbij’ en ‘ dit is geen dagboek’) . Nu is er een nieuw boek voor in dat mooie rijtje en die heet ‘ zonder titel ‘.  Ik heb al haar y.a boeken gelezen en ben geraakt door haar schrijfstijl en hoe ze hedendaagse problematiek en de emoties hieromtrent zo mooi weet te verwoorden. Verhalen die je raken en bij je binnen komen.

Een bijzonder boek met een bijzondere titel namelijk ‘ zonder titel ‘ en een cover met daarop een silhouet van een meisje met daarover een geitje.  Ook het boek zelf bevat een aantal prachtige illustraties van Martijn van der Linden.  Heel mooie afbeeldingen die aansluiten bij het verhaal en waar je even bij stilstaat.

Het verhaal gaat over Zivan en Joshua. De ouders van Joshua gaan scheiden en hij wil bij zijn vader blijven wonen. Omdat het niet goed gaat op school gaat hij van de HAVO naar het VMBO  en dat is voor hem een compleet andere wereld. Hij tekent graag en krijgt de bijnaam Rembrandt. Hij voelt zich heel ongemakkelijk zeker in de nabijheid van zijn klasgenoot Sergio en zijn vrienden Hij probeert zich niet met hen te bemoeien omdat ze veel problemen veroorzaken maar dit lukt niet omdat Sergio hem vraagt een tattoo te ontwerpen.  Sergio wilt zijn tekeningen bekijken en ontdekt dat er op veel tekeningen het zelfde meisje staat. Dit is Zivan.  Vriendin van Joshua op de HAVO.  Zivan verdwijnt echter naar een opvanghuis om onder de druk van haar vader , om uitgehuwelijkt te worden, uit te komen.  Joshua is hier boos om, woest en verdrietig.  Hij probeert contact te houden maar dit gaat moeizaam.  Als hij haar dan weer ontmoet is deze ontmoeting niet wat hij had verwacht.

Een pakkend boek vol emoties en maatschappelijke vraagstukken. Verwerkt in een vlot leesbaar verhaal wat je in één zucht uit wilt lezen. Het boek ontroerd en raakt de lezer. Daarnaast zijn de hoofdstukken kort en de woordkeuze eenvoudig waardoor je als je niet graag leest dit toch makkelijk te hand neemt. Ideaal voor de ( verplichte)  leeslijst op het middelbare onderwijs.

Onderwerpen als blowen, verkeerde vrienden, pesten, hangjongeren, vluchtelingen, uithuwelijken, cultuurverschillen, vriendschap komen allemaal langs, en volgens mij vergeet ik er nog een paar. Het is knap hoeveel de auteur in dit verhaal kan stoppen en toch duidelijk en scherp blijft.    Gekozen is om te vertellen vanuit Joshua, een boze puber die zijn gevoel niet onder stoelen of banken schuift. Hij heeft af en toe ook wat zwarte humor die ik zeker kon waarderen.  Daarnaast wordt er gewoon een heel gevoelige jongen neergezet die zijn emoties laat gaan.  Erna Sassen weet zich goed in te leven in de jeugd en op hun level te communiceren. Ze weet met weinig woorden veel te vertellen en wat ze verteld komt bij je binnen.

Een boek wat je gelezen moet hebben !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s