“de barones van Habeniks” José Bosma

barones van habenik9789464028737/2021

Uitgeverij J.A. Producties

“De barones van Habeniks” is een bijzonder en origineel prentenboek. Het verhaal ( op rijm) is van José Bosma en zij ging de samenwerking aan met illustrator Angelique Boezer van Noordennen.  Het is vooral de vormgeving wat dit boek origineel maakt en als extraatje zit er ook een boekenlegger bij en gaat het boek van start met een kleurplaat. ( Helaas vast in het boek en tekenen in boeken vind ik zelf wel een dingetje).

De barones van Habeniks , de naam zegt het al, heeft eigenlijk niks.  Dit weerhoudt haar er niet van om vaak op reis te gaan. Samen met haar hondje Sjaantje gaat ze vaak op stap. Zo komt ze leuke mensen tegen en op leuke plaatsen. Ze gaat onder andere naar het strand, naar de kermis en zelfs de lucht in. Maar als de barones niks heeft hoe doet ze dat dan ?

Voor mij ligt een mooi hardcover prentenboek met een bijzondere cover. De paarse kleur springt er uit maar ook de afbeelding zelf. Het lijkt wel of het 3d is maar dat is het niet. De illustraties op de cover en in het boek zijn een soort collages van tekeningen, foto’s die op zo’n mooie wijze zijn gefotografeerd dat het soms dat 3d effect heeft. Je kunt de pagina’s vergelijken met een scrapbook pagina die met veel plezier in elkaar geknutseld is en daarna mooi op de foto gezet. Of je het fotoboek van de reisjes van de barones door aan het bladeren bent en dat is ook wel zo.  Zij neemt ons mee in tekst en illustraties naar allerlei plaatsen.

Als je het boek open slaat vind je aan de ene zijde pagina groot de illustratie en daarna de tekst op rijmvorm. De teksten zijn aan de lange kant maar de zinnen zijn kort en doordat het op rijm is leest het lekker vlot voor. De tekst is niet overal even sterk maar dit zal de peuter/kleuter aan wie je het voorleest niet erg vinden.

Ik vond het stukje over het maken van de foto als meisje van Vermeer leuk gedaan alleen ging het over tot  een reclame voor het bedrijf waar je dat kunt laten doen. De boekenlegger geeft korting op een fotoshoot maar dit is dus midden in het verhaal vermeldt, compleet met uitleg, adres en telefoonnummer. Dit vond ik erg storend. Zit je je verhaal voor te lezen en dan krijg je een huishoudelijke mededeling tussendoor. Dat had subtieler gedaan kunnen worden aan het eind of begin van het boek. Dit als kleine kanttekening.

“de barones van Habeniks “ is een origineel en leuk boek waaruit blijkt dat je met fantasie en creativiteit heel mooie reizen kunt maken.

Het boek is tot stand gekomen door crowdfunding en van elk boek wordt € 2.50 gedoneerd aan het Ronald McDonald huis. Een mooi gebaar. Ik besprak dit boek ook voor Kinderboeken & Y.A

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s