” het eiland van olifant ” Leo Timmers

eiland van olifant9789045124957/2020

Leo Timmers, uitgeverij Querido

Leo Timmers volgde de studie ‘Publiciteit en Grafische Vormgeving ‘ en daarna begon hij als zelfstandig illustrator en publiceerde zijn eerste prentenboeken. In 2019 werd zijn boek ‘ Aap op straat ‘  vertaald en door de New York Times verkozen tot een van de beste kinderboeken van dat jaar. In Nederland ( Timmers komt uit België ) werd hij vorig jaar door groot publiek ontdekt met zijn prentenboek ‘ een huis voor Harry ‘, dat centraal stond tijdens De Nationale Voorleesdagen.

‘het eiland van olifant’ is weer een meesterlijk prentenboek. Olifant valt tijdens een storm in zee en komt op een piepklein eiland terecht. Hij is daar helemaal alleen en kan nergens heen.  Als er een boot komt lijkt dat de redding nabij is maar het loopt allemaal even helemaal anders.

Mooie illustraties die bijna van de pagina’s afvallen in contrast met witte achtergronden waar enkele tekstregels op staan. De dieren zijn herkenbaar en aandoenlijk, ik denk mede door de grote verbaasde blikken. Daar in tegen werkt dit ook averechts. Olifant kijkt je verbaasd aan met zijn grote ogen maar hierdoor is er weinig ruimte voor andere emoties. Maar door de fijne kleuren en het totaal plaatje snap je wel snel hoe hij zich voelt.

De tekst is op rijm en zeer summier maar weet toch het hele verhaal bij de illustraties te vertellen.  De illustraties beginnen wat sober, een olifant alleen in een grote zwarte zee, maar als er steeds meer bootjes voorbijkomen worden de illustraties kleurrijker en drukker.  Door verschillende soorten dieren in verschillende bootjes voorbij te laten komen kijk je je ogen uit.  Tekeningen die je uitnodigen meer te doen dan alleen het verhaal voor te lezen ( wat door de rijmvorm heerlijk is om te doen).  Je kunt er samen met je kind van alles in ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld dieren zoeken, tellen en vragen stellen over wat je ziet.

Het is een verhaal over alleen zijn, elkaar helpen, welkom zijn en plezier hebben met elkaar.

Als extraatje is de papieren omslag uit te vouwen tot een heuse poster van 50×70 cm die heel leuk op de muur zal prijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s