” het geheim van de WIFI ” Angelique van Dam

geheim van de wifi9789025877958/ Leopold uitgeverij

 

Angelique van Dam schrijft al zolang ze zich kan herinneren. In 2016 debuteerde ze met   het kinderboek  “ Joehoe! Ik wil een koe “. Ik maakte kennis met haar werk in 2018 toen ik haar derde boek las “ een vriend zonder tanden “.  Een grappig en leuk boek voor 8plus. Nu ligt haar vijfde boek voor mijn neus met een actueel onderwerp voor lezers vanaf ongeveer acht jaar (zelf te lezen).

Sarah, Eva en Maud zijn vriendinnen en hebben samen een instagram account “het verhaal van de dag “. Om de beurt vullen ze een dag en posten dan elk uur een foto. Niet zomaar een foto natuurlijk want het moet wel een beetje spectaculair. Als Sarah met haar ouders mee moet naar de camping is het haar beurt om te posten op insta. Ze vertrekken naar het dorpje Drie ( dat bestaat dus echt) en komen aan op de camping. Tot grote schrik van Sarah is haar internetbundel dan net op en een nog groter drama vindt plaats want bij de receptie hangt een bord dat er geen WIFI is. Vanaf dat moment is Sarah volledig van de kaart. Want hoe kan ze nu posten op insta en hoe zullen haar vriendinnen reageren als het haar niet lukt. Ze hadden immers al eerder iemand uit de insta-groep gegooid omdat die niet reageerde. Voor Sarah is haar wereld ter plekke ingestort terwijl haar ouders dat totaal niet willen begrijpen.  Boos gaat Sarah buiten kijken en ontmoet ze Gijs. Gijs weet wel WIFI te vinden en samen gaan ze door het bos op pad. Door de ogen van Gijs leert Sarah anders kijken naar de natuur om haar heen en leert ze dat je echte vrienden er voor je zijn. 

“Het geheim van de WIFI” is een leuk en origineel verhaal. Veel kinderen zijn gekluisterd aan hun telefoon en tja in deze tijd draait veel om social media. Iets wat hun ouders, veelal nog opgegroeid zonder social media ( ja, er was ooit een wereld zonder), niet altijd begrijpen of lijken te begrijpen. Maar deze ouders zien dat er meer is dan een telefoon en probeer dat maar eens duidelijk te maken aan je kind die toch gevoelig is voor de mening en gedrag van de kinderen om hen heen. Hierdoor lijkt er soms een grote afstand tussen ouders en kind omdat die ouders gewoon niet alles weten ( er staat trouwens een handige woordenlijstje achter in het boek speciaal voor grote mensen waarin wat termen van internet worden uitgelegd).

Wat ik zelf leuk vond aan dit boek is dat niet alleen de sociale druk wordt besproken die Sarah ondervindt maar dat er ook nog kinderen zijn die daar lak aan hebben en lekker de natuur ingaan en een neus hebben voor avontuur in ‘ de echte wereld ‘ . Dat deze twee kinderen elkaar dan vinden en er achter komen dat ook al ben je heel verschillend je toch vrienden kunt worden. Dat er altijd wel iets te vinden is waar je gezamenlijk interesse voor kunt hebben.

Het verhaal zelf heeft een prettige dikke leesletter. Hier en daar is de pagina speels ingedeeld omdat bijvoorbeeld de Whatsapp berichten in een apart kadertje worden afgedrukt. De tekst wordt geregeld onderbroken door leuke illustraties . De illustraties zijn realistisch waarbij de emoties goed zijn af te lezen en vullen het verhaal goed aan. Daarnaast heeft het boek een mooie hardcover, wat ik zelf altijd fijner vind lezen.

“ Het geheim van de WIFI “ is een uitgave van  uitgeverij Leopold en valt onder de serie   “ Geheim – boeken ”.  Achterin het boek staat een verwijzing naar de site over de Geheim- schrijfwedstrijd.  Je kunt hier alles vinden over deze serie en meedoen aan een schrijfwedstrijd met je eigen geheim-verhaal-idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s