” Maarten de machtige ” Emma Read

download9789463850117/2019

Emma Read, vertaling Mijke van Leersum, illustraties Alex.G. Griffiths, uitgeverij Billy Bones

Emma Read is biologe en kinderboekenauteur. Maarten de machtige, de kleinste superheld, is een verhaal over een dappere spin. In Engeland is inmiddels een tweede deel verschenen maar wij moeten daar nog even op wachten. Hopelijk niet te lang want ik ben zeer benieuwd hoe het verder gaat met Maarten.

Maar goed laten ik eerst maar even Maarten aan jullie voorstellen. Maarten is een huisspin die best wel bescheiden is. Hij woont met zijn vrienden : harige, grote Teun en de kleine trilspin Lena bij huismensen Zoë en haar vader.  Zoë vindt spinnen best wel interessant maar haar vader is panisch bang. Als in de kranten een artikel staat over levensgevaarlijke dodelijke spinnen met een foto van Maarten en het vader-huismens hem ziet breekt er paniek bij hem uit. De nieuwe buurvrouw blijkt een spinnenbestrijder te zijn en bekokstooft een plan om de spinnen uit te roeien.  Maarten gaat echter heel erg zijn best doen om zijn onschuld te bewijzen en dat het wel heel goed uitkomt bij die buurvrouw dat er nu zoveel werk is na dat krantenartikel. Maarten moet hiervoor echter wel bevriend raken met Zoë en zijn eigen angsten overwinnen.

Angst voor spinnen is volgens mij de nummer 1 in de angst-top-drie en ik ken ook niet veel mensen die spinnen leuk of interessant vinden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger als kind ook heel bang was voor spinnen maar volgens mij kwam dat meer omdat iedereen dat was en door hun reacties kreeg jezelf ook wel de kriebels. Gelukkig heb ik daar geen last meer van en vind ik het best wel kundige en interessante wezentjes.  Bij het zien van de uitspringende cover werd ik zeer benieuwd naar dit verhaal over de spin Maarten.

Het boek telt 24 korte hoofdstukjes en sluit af met een heel kort hoofdstukje vol wetenschappelijke weetjes over webbewoners. Dit hoofdstuk had best langer mogen zijn want er is vast veel en veel meer te vertellen over deze achtpotige diertjes.

De hoofdstukken hebben stuk voor stuk titels die de inhoud van het hoofdstuk goed samenvatten. Het woordgebruik past goed bij de lezers en hier en daar wordt een moeilijker woord niet geschuwd dus een leuke lees uitdaging. Naast het heldendom van Maarten, waaruit maar blijkt dat als je iets heel graag wilt je er gewoon voor moet gaan, is vriendschap ook een belangrijk thema in dit verhaal.  De illustraties van Alex. G. Griffiths, in zwart / wit, staan hier en daar door het  boek heen. Zij vullen het verhaal op een grappige manier aan. Want boven het feit dat het een best wel spannend avontuur is (zeker voor een spin van een paar centimeter) is het verhaal op een grappige en pakkende wijze op papier gezet !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s