” NEEhoorn ” Marc-Uwe Kling

neehoorn uitgeverij Volt/ 2020

Auteur Marc-Uwe Kling, illustrator Astrid Henn,  vertaling Jaap Robben
Marc-Uwe Kling studeerde filosofie en drama en naast auteur is hij singer-songwriter. Ik las al eerder een kinderboek van hem ( de dag dat oma het internet kapot maakte) en een roman voor volwassenen ( de kangoeroe kronieken). Bij beide sprak mij de humor van de auteur aan en bij het zien van deze cover en het lezen van de titel kon ik niet anders dan glimlachen en denken dat het met die humor ook wel goed zal komen in dit verhaal.

We belanden in het Heerlijke Hartenwoud waar een kleine lieve eenhoorn is geboren. Iedereen vindt hem lief en geeft hem gesuikerd geluksgras waar je wel schattig en lief van moet worden. Maar dit eenhoorntje gedraagt zich helemaal niet lief en schattig. Hij zegt tegen iedereen en alles nee. En niet zomaar nee, nee gewoon heel hard NEE!  Daarom noemen ze hem maar NEEhoorn. Als NEEhoorn genoeg heeft van al dat schattige gedoe gaat hij ervandoor. Op zijn reis ontmoet hij andere bijzondere personages. Een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die nergens van houdt en tegen alles zegt ‘ kus mijn kont ‘en een prinses die heel eigenwijs is en het met niks en niemand eens is. Allemaal zijn ze op hun eigen manier dwars en chagrijnig en samen chagrijnig zijn vinden ze stiekem wel gezellig…

Zoals ik al zei, wordt je soms al blij als je een boek alleen maar ziet en dat had ik bij dit boek. Waarom moet alles maar schattig en leuk en voorspelbaar? Nou eigenlijk moet dat dus helemaal niet en geeft het tegenovergestelde juist veel meer plezier. Zeker bij de kleine kinderen. Dan is het extra leuk en spannend als een eigenwijs eenhoorntje lekker overal Nee op zegt, en hij samen met de andere personages zich nergens wat van aan trekt. Het gegeven is al leuk maar de teksten zijn ook grappig en dat is ook te danken aan de vertaling van Jaap Robben.

De vrolijk gekleurde illustraties van Astrid Henn maken het geheel af. Ze passen prima bij de teksten en stralen letterlijk de emoties van de personages uit. De hond die geen interesse heeft, kijkt lekker lodderig uit de ogen en de strijdlust van de NEEhoorn zie je in één oogopslag.

Een lekker eigenwijs voorleesverhaal zonder boodschap, het gaat gewoon over NEEhoorn!

Ik besprak dit boek eerder voor Kinderboeken&Young Adult

1 Comment

  1. Pingback: De afgelopen week : 26 april tot 2 mei | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s