Er was eens..( het hart van de schurk)

er-was-eens-het-hart-van-een-schurk-copy-600x886

verhalenbundel, vijf korte verhalen,  Dutch Venture Publishing, isbn 9789492585677

Na een heerlijke verhalenbundel ( Er was eens… ) uitgeven in 2019 kon het niet uitblijven een vervolg uit te geven.  Wederom vijf auteurs die een leuke twist geven en een sprookjesachtig verhaal neerzetten met een knipoog naar een bekend sprookje. Het is een mengeling van verschillende schrijfstijlen met één gemene deler;  de schurk staat centraal en soms vallen die schurken best wel mee…

Sandra J. Paul, Miranda Peters, Marijke F. Jansen, Cathinca van Sprundel en Suzanne Peters verrassen ons met verhalen met een bijzondere invalshoek, hier en daar een plottwist en vooral de verwijzingen naar de bestaande sprookjes vond ik erg leuk . Bij de een ligt het er bovenop en bij de ander moet je zoeken en je bedenken of je het gevonden hebt. Het ene verhaal heel actueel over pandemie of internetellende en bij de ander waan je je in de middeleeuwen. Die diversiteit maakt het leuk (er is dan altijd wel een verhaal wat je extra aantrekt) en alle vijf lezen lekker weg.

Miranda Peters is zelf ook gek op sprookjes dus hoe leuk moet het dan zijn voor een auteur om een kort verhaal voor een bundel als deze te schrijven. Nou ja kort?  Zielenspiegel is voor een kort verhaal best aan de lange kant maar door het onderwerp en de prettige, vlotte vertelstijl heb je dat eigenlijk niet door. Als zelfstandige novelle had het ook prima uit de verf gekomen.

Cathinca van Sprundel schrijft y.a. fantasy en ik genoot van haar debuut  ‘de vrouwe van Myrdin ‘ uit 2018. Haar verhaal heeft een link naar ‘de kleine zeemeermin’ wat je meteen al bij het lezen van de titel ‘meerminhart‘ . Het heeft een wat langere aanloop nodig, voor mij, om er een beetje in te komen. Maar daarna zwem je al snel mee met de personages.  Bekend met haar werk kan het niet tippen vind ik bij wat ik van haar al gelezen heb maar het is wel een aardig verhaal voor tussendoor.

Sandra J. Paul schrijft psychologische thrillers, paranormale young adult en spannende jeugdboeken. Voor deze bundel schreef zij het verhaal Nocturna, het verhaal over een vergeten tweelingzus. Een zus die in de schaduw leeft en er uit wilt kruipen ten koste van alles. Boven de hoofdstukken vind je quote uit muziek van  Solitude Within.  Deze er bij gezocht en afgedraaid bij het lezen en dit was een leuke aanvulling. Geeft toch wat extra. Het verhaal heeft een goede opbouw. Als lezer wordt je op een geslaagde manier op het verkeerde been gezet. De link met Doornroosje is snel gelegd maar niets  is wat het lijkt…

Marijke F. Jansen schrijft regelmatig korte verhalen en is daardoor al in diverse bundels verschenen.  Heeft voorliefde voor de boeken van Sarah Crossan en in haar werk vind je vaak poëzie  terug. Zo ook in moerasmeisje waarin de hoofdpersonages elkaar verborgen boodschappen in een Haiku geven. Dit verhaal is vrij actueel omdat er een pandemie heerst, mondmaskers worden gedragen en mensen in hun eigen bubbel verblijven. Daar houdt gelukkig wel de vergelijking op want de gevolgen in het verhaal zijn wel wat gruwelijker dan in ons eigen leven. Het leuke van dit verhaal vond ik dat het halverwege een andere kant op gaat en er een horrorachtig tintje in zit.

Suzanne Peters schreef meer dan twintig romans. Haar input van deze bundel is ‘niemand weet, niemand weet‘. Hier hoef je niet lang over na te denken dat ‘repelsteeltje’ hier van doen heeft. In het verhaal  zit een karakter die ‘mr. Gold’ als naam aanneemt. Ik kan  hierdoor niet anders dan continu de acteur voor mij te zien uit ‘ once upon a time’ die deze naam heeft.  Heerlijke serie en prima acteur maar hierdoor kwam het verhaal niet voor mij uit de verf. De associatie die ik had kreeg ik niet uit mijn hoofd en ja, dan klopt het verhaal niet, terwijl het toch prima in elkaar steekt. What’s in a name ? zou je je af kunnen vragen. Blijkbaar dus heel veel. Ik heb het herlezen en ‘mr. Gold ‘ een andere naam gegeven. Dan blijkt dat die naam niet perse relevant voor het verhaal hoeft te zijn. Ik weet niet of de auteur zelf die link expres had gelegd met die televisieserie maar mocht dat zo zijn is het helaas niet van meerwaarde geweest. Eerder te afleidend dus.   Het verhaal zelf zit prima in elkaar.

Er was eens….  het hart van een schurk is een prettig leesbare bundel voor iedereen die houdt van een sprookje in een nieuw jasje. 

Deze recensie is onderdeel van de blogtour. Wil je lezen wat andere bloggers hiervan vonden klik dan op deze link .

Ik las voor de door de uitgeverij het beschikbaar gestelde digitale leesexemplaar. De fysieke versie bevat voor elk hoofdstuk een pagina grote zwart/wit illustratie waar naar van ik hoorde prima bij de verhalen past.

2 Comments

  1. Pingback: De afgelopen twee weken : 13 april tot 25 april | conniesboekkies

  2. Pingback: Gelezen in april | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s