” tijdecho ” Leo A.A. de Jong

download (1)9789493059597/2020

uitgeverij Palmslag

Leo. A.A. de Jong is afgestudeerd bedrijfskundige maar heeft de financiële wereld in 2015 achter zich gelaten om zich fulltime te richten op het schrijven.  In 2018 debuteerde hij met zijn roman ‘ de nacht van de blauwe eekhoorns’ een verhaal wat ik met plezier mocht lezen. Nu is er deze verhalenbundel van zijn hand verschenen.  Een dertiental korte verhalen ( inclusief proloog) met als centrale thema “tijd” .  Tijd in de breedste zin van het woord. Wat al met al is  ‘ tijd ‘ toch een bijzonder verschijnsel waar je menig verhaal wel over kunt vertellen.

De cover is zeer opvallend. Een optische illusie waardoor het letterlijk gaat golven voor je ogen in mooie kleuren (dat wel) .  Het zorgde er wel voor dat ik het boek op zijn kop neerlegde als ik tussen de verhalen door even stopte met lezen. Voor mij niet een geschikte cover maar het springt er wel uit en dat kan ik dan wel weer waarderen.

In de proloog krijgen wel al een lijstje met pure tijdverspilling onder ons neus en blijkt dat tijd met name heel relatief en zeer persoonlijk is. Wat de een lang zal vinden vindt de ander kort. Wat soms een eeuwigheid lijkt te duren is voor de ander zo voorbij. De insteek van de auteur is bijzonder en hij speelt met de tijd in zijn verhalen.  Verhalen spelen zich af in het heden, het verleden en de toekomst. Zijn personages reizen door de tijd, krijgen te maken met het welbekende vlindereffect en worden soms ingehaald door de tijd.

Dit zorgt ervoor dat de verhalen zich niet in één genre laten vangen. Het ene is meer scifi , het ander meer romantisch en bij  een volgende  wordt de horror ook niet  geschuwd. Voor ieder wat wils als je tenminste houdt van korte verhalen.  Wat ik ook origineel gevonden vond is de koppeling tussen de verhalen. In principe is er maar één hoofdpersonage en dat is de auteur die een verhalenbundel schrijft en tussen de verhalen door contact heeft met zijn uitgeverij. De dialogen tussen die twee zijn onderhoudend met een vleugje sarcasme en zelfspot op zijn tijd.

Kortom een bundel met uiteenlopende verhalen, die ik soms, met plezier, heb herlezen om er soms weer net even anders naar te kijken of iets anders uit te halen. De vertelstijl is prettig en leest lekker weg. De auteur weet de verhalen goed af te sluiten. Een enkel verhaal was wat voorspelbaar maar dat was niet storend.  De verhalen steken goed in elkaar,hebben een prima opbouw, zijn origineel en vlot leesbaar.

Een bundel waar je best even bij stil mag staan!

1 Comment

  1. Pingback: De afgelopen week : 5 april tot 12 april | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s