“als Wolvenga slaapt ” Ben Koster

als wolvenga slaapt978946486819/2021

Ben Koster, Brave New Books 

Ben Koster (1955) is journalist en schrijver. Hij publiceerde vele artikelen, columns en non-fictie boeken.  Deze verhalenbundel is zijn fictie debuut. Het bevat negen korte verhalen. Origineel en bijzonder met een soms zwart en macaber randje maar wel met de nodige humor gebracht.

Achterflap :   Waarom graaft Luut zijn vader op?  Was Lucas echt een nazi?  Wat gebeurt er met Frank in het Concertgebouw?  Komt Diederik weg met een impulsieve moord bij de wielercross? Waarom bouwt Bickel het vernietigingskamp Sobibor op schaal na? Kan er liefde bestaan tussen slachtoffer en hulpverlener? Wat vindt Romy in de tuin van haar nieuwe huis? Overleeft Hank het vuurgevecht met zijn achtervolgers? Is Edith de wederopstanding van Jezus of een rondtrekkende verkrachter?  In ‘Als Wolvega slaapt’ proberen gewone mensen grip te krijgen op hun leven in een wereld die losraakt van zijn ankers en waarin het ondenkbare elke dag kan gebeuren.

Zoals gezegd negen bijzondere korte verhalen met soms  heftige thematiek maar wel met zoveel humor zodat je ze toch met een glimlach zult lezen. Door de macabere humor neem je de het allemaal wat luchtiger op. Tel hierbij de vlotte vertelstijl en je leest zelf met flinke vaart door de verhalen heen. Hoewel absurd zijn er toch ook zaken van vandaag de dag in verwerkt. Zoals de macht van de commercie, nepnieuws, een vijandige overheid en met name dat  je niet iets voor lief moet nemen. Dat het niet altijd is zoals je denkt dat het is, dat je goed doordacht iemand je vertrouwen moet geven en niet zomaar iets moet geloven.  Want geloofwaardig ?  Ach dat hoeft het bij fictie gelukkig niet te zijn. Ik vond de verhalen gelijkwaardig maar als ik een voorkeur moet opgeven is het  “ als Wolvega slaapt’ en  “ Romy’s tuin ‘die er voor mij net iets meer uit sprongen.

 De verhalen hebben een vleugje horror  maar wel in een alledaagse setting. Dit maakt ze extra verraderlijk omdat als iets in een setting van je eigen omgeving zou kunnen afspelen  het net even spannender maakt.  Laat het woordje horror je niet afschrikken.  De bundel is uitermate geschikt voor romanliefhebbers. ( De gemiddelde horrorlezer zal het niet snel oppakken). Het is qua schrijfstijl juist geschikt voor een groot publiek.   De hoofdrolspelers in de verhalen zijn immers ‘gewone’ mensen in een gewone omgeving. Okay ze hebben dan wel een beetje in kronkel in hun denken want anders zouden de verhalen bijzonder saai worden en dat is zeker niet het geval. 

Zoals gezegd is Ben Koster een prettige verteller. Hij weet de lezer te boeien en beheerst het vertellen van een kort verhaal. Vanaf een prima begin is er een goede opbouw naar een goed einde. Zonder te veel te vertellen verteld hij genoeg. Hij weet  je mee te nemen in originele verhalen met scheutje  zwarte humor. 

1 Comment

  1. Pingback: In de afgelopen week : 29 maart tot 4 april | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s