” verschijningen ” Hilda Spruit

verschijningen9789044839562/2020

Hilda Spruit debuteerde in 2015 met haar paranormale y.a. roman “geestverwanten “.  Deze werd een jaar later bekroond met de Jonge Jury Debuutprijs. “ verschijningen”  is het vervolg op deze roman maar volledig zelfstandig te lezen.

Hoofdrolspeler in dit verhaal is Merthe. Zij is paranormaal begaafd. Omdat haar gave haar behoorlijk in de weg zat heeft een medium deze tijdelijk voor haar afgesloten. Helaas blijkt dit niet te werken.  Ze krijgt vreemde dromen en het lijkt dat ze dingen ‘ziet ‘ die nog moeten gebeuren.  Als ze een foto ziet van een vermist meisje en daarbij beelden  (verschijningen) doorkrijgt wilt ze haar gave niet langer negeren en besluit ze te luisteren naar haar zesde zintuig. Ze hoopt hiermee te helpen het meisje terug te vinden.  Niet wetende in welk gevaarlijk avontuur zij zichzelf gaat storten.

Ik heb het eerste verhaal over Merthe en haar vriendinnen gelezen en vond het  een origineel en prettig leesbaar verhaal. De cover vond ik wat minder maar dat wordt bij dit boek meer dan goed gemaakt. Het boek heeft een mooie hardcover met een mysterieuze en lokkende afbeelding. Je wordt meteen nieuwsgierig gemaakt om het te willen lezen.  De proloog komt meteen flink binnen en je wordt als lezer meteen meegenomen in het verhaal. Na de proloog komen we bij Merthe en langzaam wordt duidelijk dat haar afgesloten gave weer ontsnapt en dat Merthe hier steeds meer last van krijgt. Ze zoekt haar medium weer op om hier mee om te kunnen gaan. Daarnaast wilt ze niets liever om te helpen het vermiste meisje, waar zij beelden van ziet, te vinden. Dat ze hierbij af en toe waarschuwingen negeert maakt het voor de lezer extra spannend en aantrekkelijk om te lezen. Aan de spanningsopbouw dan ook niets aan te merken.

Hoewel het onderwerp voor de een wat zweverig zou kunnen overkomen heeft de auteur andere onderwerpen als vriendschap, loyaliteit, verliefd zijn, echtscheiding en depressie in het verhaal verwerkt. Hierdoor bereik je een grotere lezersgroep omdat deze onderwerpen zullen aanspreken. Het deel wat over het paranormale gaat is goed uitgelegd, de auteur is goed geïnformeerd en weet dit ook goed door te geven.

Hilda Spruit heeft een fijne vertelwijze en weet je mee te nemen in haar verhaal waarbij je geboeid blijft tot de laatste bladzijde. Haar research heeft ze op orde en zonder belerende vinger weet ze wel door te laten schemeren dat als je als lezer herkenning ziet in stukken van het verhaal dat het aan te raden is hulp te vragen.

De hoofdstukken zijn compact en er is een prettig taalgebruik wat echt bij de doelgroep past. Hier en daar zijn er stukjes  van  ‘whats app ‘ berichten afgedrukt. Dit geeft een wat speels effect zonder dat het stoort. Daar het een groot deel van communiceren is van de jongeren is het prima dit zo te doen. Dat houdt de vaart in het verhaal. Hoewel het een dikke pil is is het boek zo uit want  bovenal is het een heerlijk spannende page-turner!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s