” vergeet me ” Judith de Laat

vergeet me9789493157927/2020

Judith de Laat, uitgeverij Godijn Publishing

Judith de Laat is van oorsprong journalist en werkt nu als communicatiemanager. Ze portretteerde en tekende verhalen op, gebaseerd op de realiteit. “ vergeet me “ is haar debuutroman gebaseerd op waargebeurde verhalen.  Haar eigen jeugdverhalen, die zij hoorde van haar moeder en tantes, en de verhalen die zij hoorde van mensen met de ziekte van Alzheimer, waren de basis van dit indrukwekkende verhaal. Daarnaast verwerkt ze historische feiten van de Brabantse heemkundekring. Hierdoor zal er nog meer herkenning zijn voor lezers uit deze omgeving. Het verweven van feiten met fictie geeft een mooi en compleet verhaal.

Het verhaal gaat over Tine en haar moeder die de ziekte van Alzheimer heeft. Langzaam verliest haar moeder zichzelf in haar ziekte en Tine het contact met haar moeder. Doordat haar moeder in haar beleving terug gaat naar haar jeugd komen er herinneringen boven die zij uit maar die voor Tine gehele nieuw zijn. Ze weet eigenlijk weinig over de jeugd en het verleden van haar moeder. Haar moeder was opgegroeid in een groot, streng gelovig arbeidersgezin. Hoewel de jaren vijftig van de vorig eeuw niet eens zo gek lang geleden zijn was de manier van leven (tijdens de jeugd van haar moeder) een wereld van verschil met het leven van vandaag de dag.  Tine duikt in het verleden van haar moeder en haar familiegeschiedenis en probeert zich te vinden in de hersenspinsels van haar moeder.

Toen ik de cover van dit boek zag en las waar het over moest gaan wist ik dat ik het wilde lezen. Ik heb al heel wat non-fictie en fictieve verhalen gelezen over dementie vanwege mijn werk. Het is een onderwerp wat mij boeit. Hoe het brein en het geheugen van een mens werkt en hoe het je in de steek kan gaan laten en wat de impact hiervoor is voor de persoon in kwestie maar zeker ook voor de mensen er om heen. Doordat ik elk boek over dit onderwerp wel aangrijp om te lezen vraag ik mij ook altijd af of het boek meerwaarde heeft omdat er al zoveel verhalen zijn verschenen. Meerwaarde in de zin van originele benadering, goed leesbaar en niet te persoonlijk. Ik merk om mij heen dat, met name, mantelzorgers veel behoefte hebben aan verhalen van herkenning zodat ze weten dat ze niet alleen staan en steun hierin vinden. Ik denk dat dit verhaal hier zeker een bijdrage aan kan leveren.

Het is zeer toegankelijk geschreven en goed leesbaar voor een groot publiek.  Door te wisselen perspectief tussen Tine en haar moeder krijg je niet alleen een goed beeld van beide karakters maar komt de impact van de ziekte van Alzheimer extra naar voren.  Doordat haar moeder steeds verder wegzakt in haar dementie worden komen er flarden van haar verleden naar boven. Deze herinneringen vallen als puzzelstukjes op zijn plaats als Tine meer komt te weten over de tijd en plaats waar haar moeder opgroeide. Het geeft niet alleen een realistisch en herkenbaar beeld over moeten omgaan met dementie maar ook een mooi tijdsbeeld weer over het opgroeien in een Brabants dorp in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In tijd waar het voor meisjes niet altijd makkelijk was.

“ vergeet me “ is een indrukwekkende roman met meerdere lagen. Een roman die weet te boeien en na het lezen nog even door blijft sudderen bij de lezer.

Ik besprak dit boek eerder voor de site “ik hou van historische, leerzame boeken en romans ! “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s