” Kootje Konijn fietst door de stad “

kootje konijn9789464035087/2020

Pieter de Greef & Iris Dudok, illustraties Luuk de Greef, uitgeverij Boekscout 

Een tijdje terug kreeg ik een leuk verzoek of ik een prentenboek wilde lezen om te bespreken op mijn blog. Ik kreeg een digitaal exemplaar toegezonden dus kon het niet fysiek doorbladeren, iets wat je voor een eerste indruk toch bij een prentenboek wel doet, maar de cover afbeelding zorgde er toch voor dat ik het toch doornam.  Het is een vrolijke, rijk gekleurde cover met een grappig konijntje op de fiets.  Op de site van de uitgeverij zag ik dat het formaat 20×20 cm is dus dat is handzaam en prettig bij het voorlezen / samen lezen.

Het verhaal is geschreven door Iris Dudok en Pieter de Greef. Als inspiratiebron hebben ze de fietstochten door de stad Rotterdam genomen die zij zelf reden met hun zoon.  De illustraties zijn aan de hand van Luuk de Greef.

Als Kootje Konijn zich zit te vervelen vraagt zijn moeder waarom hij niet gaat fietsen omdat hij dat zo graag doet. Kootje ziet dat wel zitten en zegt dat hij op de fiets naar opa en oma gaat. Hij moet hiervoor dwars door de stad maar hij weet de weg dus ziet hij geen probleem. Op weg naar opa en oma is de weg afgezet en moet hij een andere route volgen. Dat is best wel even nadenken hoe hij nu moet fietsen. Onderweg vraagt hij hulp aan dieren, nieuwe dieren die hij helemaal niet kent. Een koe, een bever, een koala, een neushoorn , een kameel en een toekan. Uiteindelijk komt hij bij opa en oma. Daar zit het huis al vol visite en als ze het verhaal van Kootje horen hebben ze allemaal hun oordeel  (vooroordeel) al klaar over de bijzondere stoet dieren die hij heeft ontmoet. Kootje is verbaasd en besluit later weer langs de dieren te fietsen en met zijn eigen ogen te kijken of het allemaal waar is wat hij heeft gehoord.

Boven alles is dit gewoon een heerlijk, vrolijk prentenboek. De illustraties zijn warm, kleurrijk en je kijkt je ogen uit. Ze zitten boordevol details.  Het verhaaltje zelf is vrij eenvoudig  en is in rijmvorm op papier gezet. Een klassieke manier die veel voorkomt in prentenboeken.  Naast het feit dat het lekker loopt ( en klinkt ) krijg je bij het voorlezen een muzikaal ritme en maak je er vanzelf een feestje van.  Wist je trouwens dat met voorlezen en met name voorlezen op rijm het klankbewustzijn wordt gestimuleerd? 

Het verhaal over stoere Kootje die toch maar even alleen op de fiets naar opa en oma gaat , en vervolgens een heel andere tocht maakt dan hij dacht , is leuk gevonden. Daarnaast gelooft hij niet zomaar de verhalen over de ‘ vreemde ‘ dieren. Hij gaat op onderzoek uit en wat blijkt:  je moet niet uitgaan van vooroordelen, je moet je eigen mening vormen.

Een wijze les in een wel heel leuk en mooi jasje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s