” Koos zoekt een huis ” Liselot Jansen & Yondi Schmidt

550x555

9789030507697/2020 uitgeverij Billy Bones 

Liselot Jansen en Yondi Schimdt  zijn de bedenkers van Zoobiyoo. Deze organisatie heeft het idealisme: bewustzijn creëren over de aarde en hoe we hiermee om moeten gaan. Dit willen ze doen op een kinderlijk eenvoudige en kleurrijke aantrekkelijke manier, zodat kinderen ( en ouders) het leuk vinden om hier over te leren en in de toekomst iets voor de aarde te gaan doen.  Op hun site vind je van alles over Koos ( de hoofdrolspeler uit dit boek), zijn serie “ Koos & Moos” die te zien is op Youtube en nog veel meer weetjes en tips over het milieu.  Het idee van Zoobiyoo werd geboren toen de bedenkers op reis door Australië zagen hoe vies en vernield sommige plaatsen in de natuur waren. Hoe de mensen de natuur slopen zonder er bij stil te staan dat deze natuur ook voor de mens heel belangrijk is. 

In dit boek speelt Koos de Koala de hoofdrol. Koos schrikt heel erg als er grote gele monsters alle bomen in het bos slopen en zo ook het huis van Koos. Koos weet te ontsnappen maar verlangd weer naar een eigen huisje met eigen spulletjes. Hij gaat op zoek naar een nieuw huis, naar een nieuwe boom om in te wonen.

Het boek heeft een aantrekkelijke cover, de illustraties zijn paginagroot en vertellen al een groot deel van het verhaal. De weinige tekst ( hooguit twee regels op een pagina) zijn voldoende om het verhaal te vertellen. Het is ook een vrij eenvoudig en duidelijk verhaal. Door de weinige tekst lokt het ook uit om zelf met je kind er een gesprek om heen te vertellen.  Voor het verhaal start laten ze een aantal figuurtjes zien (waaronder muisjes en blikjes) deze zitten door het hele verhaal verstopt en kan je al lezend een zoek spel spelen.  Een leuke aanvulling.

Naast de spannende belevenis van Koos en zijn zoektocht ligt het onderliggende thema er eigenlijk bovenop. De slechte mensen vernietigen de natuur en maken het de dieren moeilijk. En uiteraard de vraag wat jij , als lezer, voor goed kan doen voor de natuur. Op zich niets mis mee om kinderen bewust te maken van de natuur en dat we hier bewust en zuinig mee om moeten gaan. Alleen is  dit al het zoveelste boek over dit onderwerp wat ik tegen kom voor jonge kinderen. Dus origineel kan ik het verhaal niet noemen. Maar helaas is het nog steeds nodig om dit onderwerp te behandelen in een boek want het probleem met de natuur lost zich niet vanzelf op en daar is een stukje bewustwording wel voor nodig.  Verder laat het boek zich lezen als een leuke tekenfilm met warme illustraties.  De laatste twee pagina’s zijn voor wat extra weetjes, tips en verwijzing naar de site en het Youtube kanaal van Koos.  De filmpjes zijn leuk en leerzaam en zeker een bezoekje waard.

Kortom duik gewoon zelf een keer in de wereld van Koos en kijk al lezend en spelend of hij inderdaad zijn nieuwe huis kan vinden.

Ik besprak dit boek eerder voor de site ” Kinderboeken & y.a ” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s