“de weerwolven van Waraine” Eva Linden

51045504._SX315_9789082750430/2020 uitgeverij  we will shoot

Eva Linden is journalist en al tijdens haar studie begon ze met schrijven aan haar fantasy trilogie Maanziek. Het eerste deel verscheen in 2016 en het laatste in 2018. In 2020 verscheen ‘ weerwolven van Waraine’ een jeugdthriller gebaseerd op het rollenspel ‘ weerwolven van Wakkerdam’ een spel wat mijn dochter graag speelt dus ik werd wel nieuwsgierig naar dit boek.

Het verhaal speelt zich af in het fictieve Wariane, een rustig dorpje aan de Franse kust. In een vakantiehuisje komt een groep van negen jongeren noodgedwongen (door overboeking?) bij elkaar. Daar niemand de koffers weer op wilt pakken blijven ze allemaal en moeten ze en week zien te (over-) leven met elkaar. Ze gaan met elkaar het spel “weerwolven van Wakkerdam” spelen en als er daarna gewonden vallen gaan de jongeren op zoek naar de dader. Het kan niet anders of er moet in de bossen van Waraine een moordenaar rondsluipen. De jongeren nemen het recht in eigen handen en gaan op onderzoek uit.

De cover is uitnodigend, de rode cape en de titel met het weerwolf er in, spreekt tot de verbeelding en doen je denken aan een oud sprookje. Ik heb zelf een e-book exemplaar gelezen dus kan verder niet veel zeggen over de tekst op de achterflap of de layout.

Eva Linden heeft een vlotte vertelstijl. Eenvoudig en met een prettig tempo. Hierdoor zou je denken dat het geschikt zou zijn vanaf een jaar of 14. Zeker ook door het populaire spel ‘weerwolven van Wakkerdam’ als basis van het verhaal te gebruiken. Al lezende vraag ik mij af of hiernaast nog meer invalshoeken voor de jonge lezer zal zijn. Er zijn verwijzingen naar televisieshows/karakters van eind jaren tachtig/negentig en het idee dat negen jongeren zelfstandig afreizen naar een vakantiebestemming en met wildvreemden een huis moeten delen en dit zomaar ondergaan vind ik zelf wat ver gezocht. Verder hebben ze behoorlijk wat meegemaakt en niet iedere jonge lezer zal hier wat mee hebben.

Er is gekozen voor een negental hoofdpersonages.( Dit is ook wel nodig omdat je het spel ‘weerwolven van Wakkerdam’ nu eenmaal niet met een drietal mensen kunt spelen. ) Hierdoor wordt er in het begin van het verhaal uitgebreid kennis gemaakt met deze personen. Al laten ze niet meteen het achterste van de tong  zien. Naast het geheim (wie is de moordenaar die rond zou sluipen) heeft elk persoon wel zijn eigen problemen of geheim. Verder doen ze allemaal hun best om de ander dwars te zitten en af en toe dacht ik “hoe oud zijn ze ook alweer” omdat je hun acties of denkwijzen niet echt aan de leeftijd zou koppelen waarvan ik dacht dat ze hadden.  Daarnaast vind ik dat de auteur een aardige uitdaging is aangegaan om al deze personages te introduceren met al hun problematiek zonder dat het rommelig wordt. Helaas valt ze af en toe wel wat in herhaling in haar beschrijvingen. Hierdoor past dit wel weer bij de leeftijd van en jeugdige lezer maar een ouder persoon  zou zich hier wel wat aan kunnen irriteren.

Je behoudt als lezer zeker wel het overzicht van het verhaal en het heeft een prettig leestempo maar zoals gezegd sta ik te wiebelen op twee benen. Aan de ene kant is het een prima verhaal voor 14 jaar met name qua opbouw, tempo, eenvoud maar ook weer niet omdat het af en toe stukken in staan die ik qua leeftijd er niet bij vind passen en de verwijzingen naar de karakters uit de jaren 80 van de vorige eeuw.  Ik denk dat de auteur er goed aan zou doen bij een volgend jeugdboek haar eigen jeugdherinneringen los te laten en zich meer toe te leggen op de jeugd van tegenwoordig om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen.

Aan de andere kant kan het qua thematiek prima passen bij de wat oudere y.a. lezer die houdt van niet al te moeilijke thrillers maar daar voor kunnen de herhalingen weer wat vermoeiend zijn. Kortom ik heb wat moeite met de leeftijd die ik aan dit boek zou hangen.  Als ik de leeftijd los zou laten zou ik uitkomen op een vermakelijke jeugdthriller die af en toe de plank misslaat (qua tijdsbeeld en verwijzingen) maar een prima plot weet uit te bouwen tot een prettig leesbaar verhaal.

Kortom mijn kennismaking met het werk van Eva Linden bracht wat verwarring maar over het algemeen was het een prettig leesbare jeugdthriller.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s