” Keuteltje ” Jennifer Weerman

DSC_1405

Jennifer Weerman,  illustraties  Karien Kupers, isbn  9789462471443 / 2019

Jennifer Weerman heeft het verhaal van Keuteltje verzonnen rond 2008.  Ze was werkzaam als oproepkracht bij een naschoolse opvanglocatie. Voor haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk moest ze een verhaal schrijven over en onderwerp wat haar raakte. Al snel had ze een onderwerp. Het ging over pesten, over het gevoel nergens bij te horen, je anders voelen. Haar verhaal met mooie illustraties van  Karien Kupers vormde later het prentenboek Keuteltje.

Als een jong geitje een heel hoop keuteltjes laat vallen wordt Keuteltje geboren. Hij rolt onder de bloempjes en die ruiken wel heel lekker. Veel lekkerder dan de hoop waar hij van af rolde. Hij wil graag bij ze blijven en vriendjes met ze worden maar die bloemen zaten daar niet op te wachten. Verdrietig gaat Keuteltje verder op pad. Onderweg komt hij verschillende dieren en kinderen tegen die allemaal zeggen dat hij vies ruikt en ze geen vrienden willen worden. De kinderen hebben toch wel medelijden en vertellen over een fee, die kon hem wel lekker laten ruiken en zo zorgen dat hij vrienden kreeg.  Het was een lange reis naar de fee en eenmaal daar aangekomen had de fee een oplossing voor zijn probleem en ging Keuteltje terug naar de boerderij. Hij hoopte dat daar zijn wens uitgekomen zou zijn.

Het prentenboek heeft een mooi oblong formaat, ongeveer a4. Het is een kleurrijk geheel waar gekozen is voor frisse maar warme kleuren. Op de linkerzijde staat een pagina grote illustratie en rechts wordt het verhaal verteld met duidelijke korte zinnen. Het is de auteur gelukt om met weinig tekst een goed verhaal neer te zetten.  Naast de tekst staat een vraag . Deze vraag kan je meenemen als je in gesprek wilt gaan met het kind over het onderwerp in het verhaal. Het geeft een handvat om op het onderwerp in te steken als je die insteek zelf niet kunt vinden op dat moment.  Een fijn extraatje.

Zoals gezegd gaat het over pesten, niet accepteren, je anders voelen. Een onderwerp wat helaas nog steeds voorkomt en waarschijnlijk nooit weg zal gaan. In dit verhaal komt dit goed naar voren. Iedereen is anders maar toch zijn we allemaal gelijk. De manier waarop de fee in dit boek dit aan Keuteltje uitlegt is eenvoudig en prima gedaan.  Het komt er op neer dat iedereen anders is maar mag zijn zoals hij of zij is.  Dat de omstanders juist anders moeten kijken naar iemand, naar iedereen met een zelfde blik.  Dit gebeurd dan ook op de terugweg alleen vind ik dat een beetje verwarrend gedaan.  De omstanders zeggen dan dat Keuteltje lekker ruikt en vriendjes mag worden. Hieruit zou je bijna denken dat je wel aan de maatstaven van lekker ruiken moet voldoen als je de tekst letterlijk neemt.  Dan lijkt het net of Keuteltje toch is veranderd om er bij te horen.  Waarschijnlijk zal een kleuter dit niet snel er uit halen en gewoon genieten van het fijne verhaal maar ik vond het toch een kleine kanttekening. 

De auteur heeft een belangrijk onderwerp goed onder woorden gebracht en op een originele manier waarbij je goed in gesprek kunt gaan met het kind om hierdoor het bespreekbaar te maken en wie weet een oplossing te vinden voor het probleem waar het kind tegen aan loopt. Daarnaast is het ook gewoon een fijn verhaal om voor te lezen zonder dat je het als handvat voor een gesprek gebruikt.

” Keuteltje ”  is een iets oudere titel uit 2019 die ik mocht lezen voor het ‘ selfpub-café‘ van Shirley Pelikaan en Kim Verheugen. Dit is een platform voor auteurs die hun boeken zelf uitgeven (selfpublishers) en zo hun weg kunnen vinden naar het publiek.  Het leesexemplaar wat zij beschikbaar stellen gaat langs verschillende lezers die in ruil daarvoor hun eerlijke recensie delen op sociale media.  De reden waarom ik  het ‘selfpub-café’ bezocht was om op deze weg titels tegen te komen die ik anders niet snel tegen zou komen. Het is moeilijk voor (beginnende) auteurs hun weg te vinden naar de boekhandel en dus ook de lezer.  Verder vind ik het leuk om mij te laten verrassen door een verhaal wat je anders misschien nooit had gevonden.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s