“de gastenlijst” Lucy Foley

Paperback Omslag De gastenlijst OKT 20 NEW DEF.indd

Auteur en redacteur Lucy Foley woont in Londen en debuteerde met de thriller “de jachtpartij” en werd een bestseller. Dit is haar tweede thriller. De uitgeverij prijst de boeken aan als klassieke whodunnit en zou vooral liefhebbers van Agatha Christie kunnen bekoren.  De jachtpartij heb ik met plezier gelezen dus ik was zeer benieuwd of dit boek mij ook kon bekoren. 

In ‘de gastenlijst’ maken we kennis met Jules en Will. Beiden publieke figuren die in het huwelijksbootje gaan stappen. Voor hun bruiloft hebben ze een gekozen voor een schitterend eiland voor de Ierse kust en Jules wil alles tot in de puntjes perfect hebben geregeld. Terwijl de laatste voorbereidingen worden getroffen komen de gasten aan op het eiland. Helaas valt niet alles te plannen en er steekt in fikse storm op. Als deze storm losbarst kan niemand van het eiland af.  De stemming wordt grimmiger ook omdat oud zeer omhoog wordt gehaald, problemen en ergernis van vroegere jaren steken de kop op. Zelfs zo erg dat er een moord wordt gepleegd. De wetenschap dat de dader zich onder de gasten moet bevinden maakt de situatie er niet beter op. De vraag is alleen wie het zal zijn omdat meerdere een goed motief blijken te hebben. 

De vergelijking op de cover met Agatha Christie komt in dit boek zeker tot zijn recht. Hoewel het een echte ‘whodunit’ is het zelfs ook onduidelijk wie het slachtoffer is. En dat geeft het verhaal een originele insteek.

Er zijn verschillende hoofdrollen weggelegd en het verhaal wordt  vanuit deze perspectieven beschreven. Een ieder heeft zijn eigen geheimen, problemen met zichzelf en het slachtoffer. De karakters worden goed uitgewerkt. Daar is ook alle tijd voor want het verhaal heeft een kabbelend tempo.  Het verhaal schommelt ook door de tijd. Sommige hoofdstukken spelen zich af op “ de avond van de bruiloft” en de rest in de aanloop er naar toe. Boven elk hoofdstuk staat wie er aan het woord is en op welk moment we in het verhaal zitten. Dit is ook wel nodig anders zou het te verwarrend worden en kan je er geen touw aan vast knopen. 

De auteur heeft oog voor detail, wat je terug ziet in haar beschrijvingen van haar karakters en de omgeving. Het eiland is een prima decor voor dit bijzondere gezelschap.  

Hoewel de auteur een prettige vertelstijl heeft, zeker als je van uitvoerige beschrijvingen houdt, vond ik het tempo in het verhaal voor mij aan de lage kant. Het begin was prima maar in plaats van meer actie kwamen we in een trager tempo. Iets waar ik zelf niet zo van houd als ik een thriller lees. Maar voor de liefhebber van dit soort verhalen is het een echte aanrader.

1 Comment

  1. Pingback: In de afgelopen week (18 tot 24 januari) | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s