” format ” Willem Groeneveld

format groeneveld9789493059290/2019 uitgeverij Palmslag

Willem M. J. Groeneveld schreef met format zijn thriller debuut. Een snel en spannend verhaal wat je toch ook even tot denken aan zet. Want hoewel fictie is deze  combinatie van  mediagekte, smartphone verslaving ‘big brother is watching you’ , iets wat in de huidige maatschappij niet eens zo vreemd zou zijn als het zou gebeuren.

Hoofdpersonage Robert Bergman is een jonge architect die in zijn vrije tijd televisieformats bedenkt. Tot op heden zonder succes. Hij geeft echter niet op en verzint het idee ‘ Father’. Hij biedt het aan bij een groot mediabedrijf maar hoort daarna niets meer. Weken later ontvangt hij een bericht op zijn telefoon met een bericht van ‘ Father ‘. Het begin van een aantal opdrachten. Het format van Robert blijkt dus gestolen en gaat viral.  Bijna heel Nederland krijgt een bericht van ‘Father’en raakt in de ban hiervan.  Door de massagekte slagen de uitvoerders van ‘Father’ er in om tot iets groots uit te groeien maar blijken er op uit te zijn veel slachtoffers te maken. Robert is vastberaden uit te vinden wie er achter zit en wat het uiteindelijke doel van de actie is van ‘ Father’.  Wat volgt is een strijd tegen de klok die niet zonder gevaar is voor Robert en zijn vrienden.

De cover heeft iets sinisters en spreekt mij wel aan.  Een ijzige vlakte en mysterieuze schimmen. De tekst op de achterzijde spreekt ook tot de verbeelding en met plezier begin ik te lezen.  Het leest heerlijk weg. Je gaat als een sneltreinvaart door het boek heen.  Het verhaal speelt zich af in plaatsen in Nederland maar doordat dit in de hoofdstukken goed wordt aangegeven raak je de draad niet kwijt als lezer.

Zoals gezegd een mooi gegeven voor een thriller wat op eerste oogopslag realistisch zou kunnen zijn maar al lezende dat snel niet meer is.  Het was voor mij als snel duidelijk wie er achter  ‘Father’ zat en dat vond ik wel jammer. Hierdoor werd het  voorspelbaar en het zou makkelijk scoren kunnen zijn. Gelukkig door de manier waarop de slechterik zijn slag wilde slaan ( door middel van het spel op de telefoon) en hoe dit in de praktijk werd gebracht maakte dit het wel weer goed.

De auteur heeft een prima, lekker lezend, debuut neergezet. Hij weet de lezer te boeien en het snelle tempo van het verhaal vast te houden tot het einde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s