“opgewekt naar de eindstreep” het allerlaatste dagboek van Hendrik Groen

541x840

Hendrik Groen, ondertussen uitgegroeid tot de opa van Nederland, schreef in 2014 zijn geheime dagboek: pogingen iets van het leven te maken op de leeftijd van 83 ¼ jaar. Althans dat is wat de lezer moest geloven. Het werd een groot succes, mede door de geheimzinnigheid over de auteur. Prominente auteurs werden naar voren geschoven en kregen de vraag of zij achter deze knuffel -opa zaten. Inmiddels is bekend dat de auteur die er achter schuilt Peter de Smet is. Geboren in 1954, dus nog niet rijp voor het verzorgingshuis.

De herkenbaarheid over het leven en welzijn in het verzorgingshuis en de kijk op de wereld vanuit de ogen van een hoogbejaarde man zorgden voor een bestseller die inmiddels als televisie serie nogmaals veel succes boekte.

Een tweede dagboek volgde met een net zo groot succes, als vond ik het zelf minder origineel en makkelijk mee liften op het succes van deel 1.  Hendrik Groen zat niet stil en schreef een roman. Deze was lekker luchtig, vol humor en heerlijk om te lezen. Het was dan ook een fictieve roman met andere figuren als in de dagboeken en stond los van het hele Hendrik Groen leventje. Daarna volgde er nog een boek over hoe Hendrik Groen leefde voor hij in het bejaardenhuis kwam en dat was voor mij weer een beetje over de top. Er werd te erg de best gedaan om leuk te zijn zodat het mij tegen stond. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen maar ik was een beetje klaar met Hendrik Groen.  En dan komt er een nieuw dagboek. Een beetje sceptisch was ik wel. Zou het immers leuk genoeg zijn?  Zou het origineel genoeg zijn? 

“Opgewekt naar de eindstreep” heeft als ondertitel de grote spoiler :  “het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar” .

Hendrik Groen is na de sluiting van he verzorgingshuis in Amsterdam-Noord verhuisd naar Bergen aan Zee. De OMADI club ( oud-maar-niet-dood) is uit elkaar gevallen. Mondjesmaat komen ze nog bij elkaar maar verder heeft Hendrik niet veel meer om handen of om naar uit te kijken. Hendrik merkt ook dat hij steeds vergeetachtiger wordt en het overzicht verliest. Daarom besluit hij weer te gaan schrijven aan een dagboek. Eigenlijk meer om na te lezen wat hij denkt vergeten te zijn. Het leven in de verzorgingstehuis krijgt helemaal een andere wending als ook hier het coronavirus de dagelijkse gang van zaken in zijn greep krijgt. Samen met vriendin Leonie, het meisje Frida en de hond van Evert genaamd Juffrouw Jansen besluit hij het beste er toch maar uit te slepen.

Zoals de vorige boeken tref je een heerlijk luchtig geschreven verhaal in dagboekvorm. Al krijgt dit dagboek een andere invalshoek. Omdat Hendrik meer vergeet vraagt hij zin vriendin Leonie om als een soort ghostwriter aan te treden. Zij neemt het schrijven langzaam over. Hendrik zijn vergeetachtigheid is geen ouderdomskwaaltje meer en zijn angst om dementie te krijgen wordt werkelijkheid. Hij verliest zijn grip op de werkelijkheid en dit wordt mooi omschreven in het dagboek door Leonie. Tot het zover is dat het dagboek moet worden gestopt.

Maar ondanks zijn verlies van zijn geheugen blijft hij tot het laatste zijn eigen gevoel voor humor houden en dat is een mooi gegeven. Met dit derde deel heeft de auteur zich zeker weten te evenaren en voor mij zelfs het beste van de drie dagboeken afgeleverd. Waar het voor mij bij het tweede deel deed inzakken is dat in dit deel meer dan goed gemaakt.

Naast de humor werd ik toch echt geraakt door de verwarde hersenspinsels van deze opa van Nederland.  Het geeft een mooi beeld van het leven van iemand op hoge leeftijd, zijn kijk op de wereld maar vooral de beleving van een ziekte.

Een waardig afscheid van een mooie knuffel-opa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s