” Thuis , Nederland in coronatijd ” Ton Bennemeer & de schrijfjuffers

280

isbn 9789065237439 uitgeverij van Brug boeken

Ton Bennemeer is fotograaf in hart en nieren. Toen in maart 2020 Nederland massaal thuis moest blijven kreeg hij minder werk en besloot niet bij de pakken neer te gaan zitten maar op pad te gaan en maakte foto’s van de binnenblijvers ( op gepaste afstand). Het deurkozijn werd het passe-partout van de foto en stond voor metafoor van tijdelijke inperking van onze bewegingsvrijheid. 75 van deze foto’s prijken nu in dit mooie boek. De foto’s zijn voorzien van een mooie quote en tekst door de schrijfjuffers : Antoinette Kalkman, Barbara Seventern en Tamara Onos. Deze drie auteurs hebben elkaar ontmoet in 2017 en zijn een schrijverscollectief begonnen. Ze helpen elkaar met het schrijfproces, stimuleren en motiveren elkaar. De samenwerking van dit viertal heeft geleidt tot dit mooie plaatwerk.

Een fractie groter dan a4 formaat , een mooie hardcover en een foto op de voorzijde waar je vrolijk van wordt. De foto’s zijn pagina groot aan de linkerzijde afgedrukt en rechts is een tekst over het gezin/persoon die je ziet. Toegankelijk geschreven , kernachtig en bondig vertellen ze het verhaal bij de foto.

2020 zal het jaar zijn waar we eigenlijk helemaal niet vrolijk van werden. Ieder heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen beslommeringen en ervaringen een plek moeten geven. En het is nog niet voorbij, wie weet het ons nog gaat brengen. Dus aan de ene kant zou je je kunnen bedenken of je wel op dit boek zit te wachten. Corona-moe is iedereen ondertussen wel. Maar het mooie van dit boek is dat het positiviteit uitstraalt . Je wordt gewoon helemaal blij en ontroerd als je de foto’s ziet en de verhalen die er bij staan leest. Zoveel mensen, zoveel deuren, zoveel verhalen. Ieder op zijn / haar manier heeft het roer om moeten gooien. De boel anders in moeten delen. Bij de een ging dat makkelijker dan bij de ander maar allemaal maken ze er het beste van naar hun kunnen.

Het boek geeft een tijdsbeeld weer van een roerige en surrealistische tijd waarvan wij hopen dat het snel een stuk afgesloten geschiedenis mag worden. Dat we later kunnen terug kijken op een periode waar we ons samen door heen hebben geslagen en wij ook de positieve herinneringen kunnen delen door dit boek weer ter hand te nemen. Een mooi koffietafel boek, ideaal om cadeau te geven.

1 Comment

  1. Pingback: het beste van 2020…. non-fictie, mens/maatschappij en gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s