“denken als een vis ” Juul Steyn

steyn_j._-_denken_als_een_vis-01

9789083054117/2020 Juul Steyn uitgeverij Pluim

Juul Steyn is een sportvisser in hart en nieren.  Hij deed in zijn jongere jaren mee aan de wereldkampioenschappen Sportvissen voor Junioren, was redacteur bij het sportvissersmagazine ‘Beet’ en hoofdredacteur van  ‘Hét VISblad ‘. Hij was een van de eerste visgidsen in Nederland en ik denk wel dé ambassadeur voor de hengelsport.  Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij een boek over zijn passie heeft geschreven.

Mijn man is een sportvisser. Vissen is dan geen hobby meer maar bijna een levensstijl. Ik geef eerlijk toe dat ik het geweldig vind dat hij een passie heeft. Wat hij met vissen heeft heb ik met boeken lezen dus toen dit boek voorbij kwam dacht ik even misschien krijg ik na het lezen zin om te gaan vissen en krijg ik mijn wederhelft een keer aan het lezen.  Dat laatste is gelukt en het voordeel is dat ik zijn visie op het boek ( als kenner) naast die van mij ( de leek) naast elkaar kon leggen voor deze recensie.

“ Denken als een vis” wordt weggezet als het ultieme handboek voor iedereen die meer wilt weten over het vangen van grotere vissen. De auteur maakt je wegwijs in het vissen en over hoe de zes roofvissen in Nederland en België zouden denken. Hierdoor zou je  de baars, snoekbaars, snoek, roofblei, zeebaars en meerval makkelijker aan de haak kunnen slaan.

De jarenlange ervaring van Juul Steyn als visgids en journalist geven hem de juiste tools om een uitgebreid maar zeker ook leesbaar boek neer te zetten.  Naast een stuk geschiedenisles over het hoe en waarom van vissen en wetenswaardigheden  over de biologie van de vis en de wateren waarin ze leven komen er verschillende vistechnieken aanbod. Ook wordt het maatschappelijk belang van vissen belicht, heeft hij expertise van verschillende mensen ingevlogen wat het geheel tot een veelzijdig leesbaar werk heeft gemaakt.

“ Denken als een vis”  heeft een mooie vormgeving en een sterke cover. Bij het zien wilde ik het boek gelijk oppakken en dat kwam ook door de ondertitel ‘ de bijbel voor de sportvisser’  een uitspraak van Hans Sibbel  (bekend als cabaretier Lebbis).  Het boek is  praktisch opgebouwd met duidelijke inhoudsopgave :  na een voorwoord van Marco Kraal ( bekend van Vis tv)  duiken we in het waarom, waarop, waar, waarmee van de hengelsport. Verder belicht hij de praktische kant van het vissen ( hoe werp je, hoe gaat het aanslaan , het drillen, binnenhalen, onthaken en terugzetten nadat je de mooiste foto hebt gemaakt).  Vervolgens worden er zes rovers benoemt en hoe je daar gericht op kunt vissen om af te sluiten met zeven ‘masterclasses van pro’s ‘ een leuk stuk van Hans Sibbel en een begrippenlijst voor de startende visser.

Het boek zit wat dat betreft goed in elkaar. Prima afwisseling in onderwerpen, goede indeling met goed gekozen foto’s en illustraties.  Hierdoor blader je er graag doorheen en kan je door de goede inhoudsopgave ook snel wat terug zoeken.

Het geheel bevat  dus veel foto’s van mooie stukken natuur en uiteraard mooie vangsten.  Er zijn duidelijke tekeningen van bepaalde knopen en afbeeldingen van materialen om het geheel te verduidelijken.  Het is toegankelijk  en laagdrempelig geschreven.  Hierdoor zal het boek zeker een groot visserspubliek kunnen trekken. Aan de andere kant is het wel eenzijdig.  In de zin dat het alleen op de zes roofvissen draait die in het boek zijn vermeldt.  Als je uitgaat van de ondertitel ‘de bijbel voor de sportvisser” verwacht je toch dat er ook andere disciplines, zoals witvissen,  worden behandeld.   Iets wat de visser hier in huis ook wel als kanttekening had. Hij vertelde niets nieuws gelezen te hebben maar wel sommige stukken met plezier gelezen te hebben.  Ik, als leek,  vond met name het stuk geschiedenis  en achtergrond info over het vissen leuk om te lezen. 

Een boek waar het enthousiasme over het vissen zeker af spat, maar denk wel met name meer gericht op de beginnende roofvisser.

 

1 Comment

  1. Pingback: het beste van 2020…. non-fictie, mens/maatschappij en gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s