“Clara zet door ” Pieter Feller& Tiny Fisscher

download9789492844651/2020 uitgeverij Droomvallei

Pieter Feller en Tiny Fisscher sluiten met ‘ Clara zet door ‘een bijzonder mooie trilogie af.  Een nostalgisch verhaal wat in het rijtje kinderboekenklassiekers thuis hoort !

In 2018 maakten we kennis met “Clara “een stoer meid die niets liever dan ontdekkingsreiziger wilt worden. Op zich niet vreemd maar in de tijd dat zij leefde ( rond 1911) was dat iets wat meisjes niet doen. Meisjes horen hooguit lerares te worden en te stoppen met werken als ze gaan trouwen zodat ze voor het huishouden en de kinderen kunnen zorgen.  Clara vindt het maar stom dat er vrouwen- en mannendingen zijn en wil het helemaal anders. Ze wilt verder leren over vreemde landen en uiteindelijk daar naar toe. Maar ze moet van school af om haar moeder te helpen om genoeg inkomsten te vergaren.  Ze weet een heel bijzonder baantje te krijgen en dat is dat van eerste krantenmeisje van de stad.   Het tweede deel heet dan ook “Clara het krantenmeisje” en sluit aan bij het einde van het eerste deel.   Clara krijgt haar eerste krantenwijk en schrijft af en toe een klein stukje voor de krant. Ze hoort dat ze een oom heeft in Suriname en ze wilt niets liever dan hem een keer te ontmoeten. Het ontdekkingsreizigers gevoel kriebelt nog steeds.  Later in het verhaal krijgt ze een betere baan bij een groothandel in koffie en thee. Ze krijgt zelfs een bezorgfiets en wordt naast hulpje in het magazijn en de winkel zelfs het eerste bezorgmeisje in de stad.  Bij de start van dit laatste deel is het bezorgen nog even wennen. Ze krijgt ook geregeld tegengas van andere bezorgjongens en moet zich steeds bewijzen dat zij het net zo goed kan, misschien nog wel beter, dan hen.  Daarnaast weet ze ook niet goed als ze wel kan blijven werken als haar moeder ziek wordt en komt zowaar haar oom Marcus over uit Suriname met zijn gezin. Samen met oom Marcus komen er ook verhalen mee, verhalen van verre oorden.

Allereerst moet ik gewoon nog een keer zeggen dat ik de boeken er zo mooi uit vind zien!  De illustraties op de covers van Natascha Blum-Stenvert geven de nostalgische sfeer weer van de verhalen.  In het boek zelf zijn kleine illustraties boven de hoofdstukjes ook van haar hand.  Daarnaast heeft het een prettige grote letter die prima past bij de doelgroep. Net als de woordkeuze en vertelstijl van de auteurs.  Hoewel honderd jaar op de geschiedenis niet veel lijkt is het heel veel in een mensenleven. Sommige zaken in de belevingswereld van Clara zullen wereldvreemd zijn bij de jeugd van tegenwoordig die opgroeit met internet en mobiele telefoons. Ze zullen af en toe wel eens fronsen over hoe Clara moet roeien met de riemen die zij heeft. Ook het feit dat je toen van de basisschool werd gehaald om te gaan werken is je nu ook niet voor te stellen.  Het tijdsbeeld waar Clara in woont wordt door Feller & Fisscher goed omschreven en daar waar uitleg nodig is is het goed in het verhaal verwerkt zonder opsommend te worden of een saai geschiedenisboek te worden.

Helaas zijn andere onderwerpen, zoals discriminatie, nog van de orde van de dag.  De oom van Clara is getrouwd met een Surinaamse en zowel zij als hun kinderen zijn anders gekleurd. Voor die tijd was het een extra bezienswaardigheid en dat laten de buurtbewoners wel merken. De manier waarop er toen tegen ‘anderen van buitenaf’ werd gereageerd is goed omschreven en laat zien dat je een gewichtig onderwerp niet hoeft te schuwen in een kinderboek. Sterker nog het is goed om te benoemen zodat kinderen alert zijn voor wat er speelde en nog afspeelt.

Verder is de keuze van een vrouwelijke hoofdpersoon in die tijd extra bijzonder voor het verhaal. Hierdoor kan je kwesties benoemen waar Clara tegen aan moet boksen. Vooroordelen waar jongens geen last van zouden hebben gehad. In het laatste deel waar in Clara echt door zet om haar dromen te verwezenlijken zien we hoe een stoere meid vanaf de basisschool door hard knokken toch haar plekje weet te veroveren. Ze groeit als meisje naar een zelfstandige sterke vrouw en we leren dat er niets mis is om je dromen achterna te jagen !

Een tijdloze trilogie vanaf tien jaar waar menig volwassenen ook met plezier in weg kan duiken.

images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s