The Friday Five; ‘boektitels die beginnen met de letter O’

O, o  de letter O , die was toch wat lastiger dan ik dacht.  Maar goed iets vals gespeeld kwam ik toch tot vijf.  Het is een zowaar een top vijf geworden met de hersenen als rode draad…. 

Je onvervangbare hersenen van Kaja Nordengen. ( dit was even vals spelen door eerste woordje weg te laten). Door op een toegankelijke en duidelijke manier te vertellen over de hersenen heeft Kaja Nordengen een boek geschreven voor een heel groot publiek. Alles wat je moet weten over je eigen brein. Waarom je dingen doet, voelt en hoe je dat opslaat. Als je een beetje meer wilt weten over dit onderwerp is het een topper van een boek. ( uitgeverij Atlas Contact , isbn 978904503471).

Ons creatieve brein door Dick Swaab, om nog even in de hersenen te blijven. Dick Swaab is bekend van ‘wij zijn ons brein’. over hoe de hersenen je leven bepalen. In dit boek gaat hij verder in op vragen waarom ieder brein anders wordt, hoe je creativiteit kunt stimuleren maar ook wat muziek en kunst en je omgeving met je brein doet.  Een boek met een heel divers scala van onderwerpen die toch maar draaien om dat ene mysterieuze brein wat we hebben. ( uitgeverij Atlas Contact, isbn 9789045030579)

Oma’s hoofd is versleten door Marieke van Ditshuizen ( uitgeverij Ploegsma isbn 9789021676333 )  en Oma,mag ik mijn pop terug van Mark Haayema  ( uitgeverij Azul kids , isbn  9789082283402 ) zijn beiden prentenboeken met als thema dementie.  Beiden hebben via een eenvoudige en duidelijke tekst en mooie illustraties een boek neergezet om aan jonge kinderen uit te leggen waarom oma ( of opa) zo in de war is en anders doet dan anders. Om een onderwerp bespreekbaar te maken en uitleg te geven. 

Onbesuisd van Barbara Muller. Over tinnitus. Over hoe het is om te leven zonder een moment van stilte. Er is altijd geluid. In de volksmond oorsuizen maar het is meer dan dat.  Veel mensen hebben hier last van in de meest uiteenlopende vormen en gradaties. In deze roman beschrijft Barbara over haar leven met tinnitus. Dat artsen zeggen leer er maar mee leven gaf haar de drive om alles te onderzoeken wat maar zou kunnen helpen. Van lasertherapie tot ijsbaden. Van speciale thee drinken tot Botox. Een zoektocht naar een oplossing die haar in ieder geval naar zichzelf terug brengt.  Dit verhaal kwam goed bij mij binnen. Op mijn werk kom ik zorgvragers tegen die niet door iedereen serieus genomen worden. Vooral in combinatie met dementie is het hartverscheurend wat die mensen meemaken. Een roman die ik eigenlijk iedereen zou willen laten lezen om duidelijk te maken hoe erg tinnitus kan zijn voor degene die het moet ondervinden.  ( uitgegeven in eigen beheer , isbn 9789082755503)

Wil jij weten welke titels de andere bloggers konden vinden voor hun Friday Five ? Bezoek hun blogs:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s