“Insula” Maaike de Wilde

download9789090322568/2019 Boekengilde

Maaike de Wilde is psychologe met een eigen praktijk. Ze schrijft echter al van jongs af aan. “Insula” is haar fantasy debuut. De ondertitel geeft aan dat het ‘deel 1 is van het boek van Efra’ of wel het begin van een serie.

“Insula” heeft een sober en donkere cover. Persoonlijk trekt de cover mij  niet aan. Het springt er niet uit en het zou mij denk niet opvallen als het op de tafel van de boekhandel ligt.  Snel omdraaien voor de tekst op de achterzijde. Kijken of dat wat prijs geeft.

Inhoudsopgave op achterzijde : “De lage wereld gaat al twee eeuwen gebukt onder een vloek die een ban heeft gelegd op de magie. Efra Kalan is zestien jaar oud als haar leven van de één op andere dag op zijn kop staat. Zij wordt door de druïde Cu naar Insula gebracht ,  de enige plek die nog veilig is voor de duistere koning en zijn sinistere plannen om het gehele continent te domineren. De realiteit dringt zich steeds meer aan haar op en Efra ontdekt al snel dat zij de enige is die de vloek kan doorbreken. Om dit te kunnen doen, dient zich een profetie te voltrekken. Met iedere dag die verstrijkt, realiseert Efra zich de omvang van de prijs die zij hiervoor moet betalen. “Insula” is een boek vol magie en gaat over de dualiteiten van het leven.

Een boek vol magie dus , daar wil ik mij wel aan wagen. Bij het openslaan zie je een plattegrond van ‘de lage wereld’ , altijd fijn voor een fantasie verhaal waarbij de reis van het ene punt naar het ander van belang is. Een reis die, uiteraard, niet zonder gevaar is. Ik vind dit zelf altijd een leuk extraatje om even de wereld die je gaat ontdekken in het boek op deze wijze even in je op te nemen. Een wereld vol magie, bijzondere wezens. Sommige (de draken bijvoorbeeld) hebben niet veel verbeelding nodig om ze voor je te zien. Andere zijn hersenspinsels van de auteur of komen voort uit de mythologie ( zoals de draugen bijvoorbeeld).  Deze grote variatie geeft veel ruimte in het boek om de lezer te verrassen en te boeien. De auteur kan zich goed uitleven in haar beschrijvingen die je als lezer graag tot je neemt.

Efra komt terecht in een wereld die zij niet kent, net als de lezer, en hier veel over moet leren. Door haar door druïden te laten onderrichten kunnen deze haar verhalen vertellen waardoor zij, en de lezer, wegwijs raken in deze bijzondere wereld. Een misschien wat makkelijke manier om de lezer te informeren maar wel slim. Je komt zo wel aan de informatie die je nodig hebt. Soms is het wat te “ vertellend “ en gelukkig wordt dit geregeld afgewisseld met wat meer actie . Al blijft het tempo in het verhaal gemoedelijk.

De auteur heeft, zoals gezegd,  een mooie beeldende vertelstijl. En daar leent deze wereld zich goed voor. Het idee is misschien niet zo origineel ( de zoveelste vloek die moet worden verbroken, een jong meisje die hier voor komt te staan) maar door de vertelwijze in deze bijzondere wereld met net zulke bijzondere karakters kan je daar wel door heen lezen.  Er zitten behoorlijk wat karakters in maar door het verteltempo is alles prima te volgen. Voor mij persoonlijk had het tempo hier en daar wat sneller gemogen.

De hoofdstukken zijn lekker kort al vond ik de layout niet altijd prettig lezen. Er zijn behoorlijk wat regels die inspringen zodat je een onregelmatige layout voor je hebt liggen wat niet rustig leest. Het taalgebruik is toegankelijk en goed te volgen.

Ik lees best veel fantasy en ik moet eerlijk zeggen dat dit niet echt mijn boek was. Voor mij lag het tempo te laag en al wetende dat er een vervolg komt vond ik het toewerken naar het einde van dit deel wat tegen vallen. Er is een cliffhanger maar of die mij kan overtuigen het tweede deel te gaan lezen ?  Al vond ik de kern van het verhaal niet origineel ik vond de wereld wel bijzonder daar kon de auteur mij zeker wel door laten lezen.  Daarnaast denk ik dat het voor een debuut zeker de moeite waard is en het zijn publiek wel zal vinden.

” Insula ”  is een iets oudere titel uit 2019 die ik mocht lezen voor het ‘ selfpub-café‘ van Shirley Pelikaan en Kim Verheugen. Dit is een platform voor auteurs die hun boeken zelf uitgeven (selfpublishers) en zo hun weg kunnen vinden naar het publiek.  Het leesexemplaar wat zij beschikbaar stellen gaat langs verschillende lezers die in ruil daarvoor hun eerlijke recensie delen op sociale media.  De reden waarom ik begin dit jaar het ‘selfpub-café’ bezocht was om op deze weg titels tegen te komen die ik anders niet snel tegen zou komen. Het is moeilijk voor (beginnende) auteurs hun weg te vinden naar de boekhandel en dus ook de lezer.  Verder vind ik het leuk om mij te laten verrassen door een verhaal wat je anders misschien nooit had gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s