“stuntvlogger Sam ” Jelmer Jespen

Jelmer Jespen is de bedenker en auteur van de serie over Stuntvlogger Sam. In 2019 konden wij kennis maken met  Sam in het eerste deel “ Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind” en dit jaar verscheen “de vloek van Atlantis”.  Ik mocht beiden lezen en bespreken op de site Kinderboeken & Y.A. van Nienke Pool.  Hieronder deel ik met plezier nog mijn recensies van deze twee leuke en avontuurlijke kinderboeken.

Jelmer Jepsen (1976) schreef al eerder romans voor volwassenen. In zijn romans spelen kinderen een grote rol. Op een gegeven moment kreeg hij een idee over Stuntvlogger Sam en zo ontstond zijn jeugddebuut. De illustraties zijn van striptekenaar Wilbert van der Steen.

Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind:

Het is vakantie op het moment dat het verhaal van start gaat en wij kennis maken met de brutale, enthousiaste Sam. Sam heeft totaal geen kwaad in de zin, hij woont op een boerderij waar niet veel te beleven is. De verveling zou toe kunnen slaan maar hij heeft van zijn ouders een vlogcamera gekregen en hij is van plan te gaan vloggen. Maar ja, wat moet je filmen op zo’n saaie boerderij en hoe krijg je zoveel mogelijk likes? Hij besluit te gaan stuntvloggen. Met behulp van Coby de koe, een eigenwijze pony, drie slechte mannen en uiteraard een echte wolf moet dat toch wel goed komen met die likes? Wat een saaie zomer zou worden, blijkt een heus avontuur te worden en nog vastgelegd op film ook!

Stuntvlogger Sam is een verhaal van deze tijd. Vloggen, likes het zal zeker aanspreken bij de jeugd van tegenwoordig. Het is leuk om zo’n hype terug te vinden in een leesboek. Zo blijkt dat je die werelden prima kunt combineren. Voor kinderen die van vlogs smullen, zal het leuk zijn dit in een boek terug te vinden. Jelmer Jespen weet boeiend te vertellen en er zitten een paar flink spannende stukken in het verhaal waarbij de opbouw goed in elkaar zit. Naast de verveling en het vloggen is er ook ruimte voor vriendschap, goed versus slecht en is het bovendien heel spannend; want er is een echte wolf.

Dat de wolven nu ook terug zijn in Nederland maakt het nog spannender want dat zou betekenen dat het zomaar echt zou kunnen gebeuren. Al is het maar goed dat er op het boek staat ‘don’t try this at home’ en uiteraard is het lezen ook op ‘eigen risico’. Maar dat laatste is niet zo erg hoor. Het zijn korte hoofdstukken, een prima vormgeving, fijne leesletter en je leest het lekker snel. Je hebt niet eens door dat je meer dan tweehonderd bladzijdes leest.


Een boek met een originele invalshoek. Door een hype als vloggen in een leesavontuur om te zetten krijg je ook kinderen die liever op het internet zitten dan lezen misschien ook wel aan een boek.

Stuntvlogger Sam en de vloek van Atlantis:

Het kon niet uitblijven dat er een vervolg zou komen op het leuke boek over Sam. Sam is inmiddels gestart in de brugklas. Zijn vriendin Nathalie en zijn rivaal vlogger Danny zitten dan ook bij hem in de klas. Bij de start van het schooljaar hoort een brugklaskamp en dat brengt hem en zijn klas naar de Belgische Ardennen. Al snel daagt Danny Sam uit voor een battle wat uiteraard allemaal op een vlog moet komen. De opdracht is om in de nacht in te breken in het pretpark Historyland en daar opdrachten uit te voeren en te filmen. Het kan natuurlijk niet achter dat dit niet helemaal goed gaat en ze in een spannend avontuur belanden.

Voor mij ligt een mooie hardcover in dezelfde stijl als het eerste deel. De illustraties zijn weer van Wilbert van der Steen en dat is een goede keuze. Ze passen goed bij het verhaal en hebben een cartoon-achtige uitstraling. Ze zijn grappig maar toch met veel details. Ook leuk is als je het boek opent je meteen een plattegrond ziet van het pretpark waar de vloggers gaan inbreken. Een leuk extraatje vind ik dat altijd. Hoewel de leuke en vlotte vertelstijl het leestempo er lekker in houdt vind ik wel dat dit verhaal spannender is en meer samenhang heeft.. Uiteraard zitten er voldoende grapjes in en wordt het geheel luchtig gehouden maar er zit nu meer nadruk op het grote avontuur wat de jongens beleven. Hierdoor kan er meer spanning in worden opgebouwd en zit je meer in het verhaal.

Wie deel één heeft gelezen is al bekend met de personages maar dit deel is zeer goed zelfstandig te lezen. In dit deel worden de andere personages ook wat verder uitgediept en dat geeft het geheel ook wat meer inhoud. Doordat het dichtbij de belevingswereld blijft van de doelgroep ( brugklas, kamp, pretpark, vloggen) zal het zeker aanspreken bij de lezers.

Over het algemeen is het kort gezegd gewoon weer een hilarisch maar spannend avontuur waar van je eigenlijk hoopt dat je er bij had kunnen zijn.

En hopelijk komen er nog meer avonturen van deze vlogger op papier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s