” Ik moet dit doen ” Maren Stoffels

ik moet dit doen9789025878979/2020

Maren Stoffels , uitgeverij Leopold

Maren Stoffels zocht via auteur Hans Kuyper contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde i2 2005 haar eerste boek “dreadlocks & lippenstift” die meteen de prijs van de Jonge Jury won. Nadien zijn er veel boeken verschenen. Ze gebruikt veel thema’s waarin jongeren zich zullen herkennen en die ook actueel zijn in de media. Enkele daarvan zijn pesten, homoseksualiteit, groepsdruk en het thema van dit boek dwangstoornis zal bij veel lezers herkenning geven waardoor het verhaal goed aansluit bij de belevingswereld of dan wel begrip geeft naar mensen toe die dit ondervinden.

Hoofdpersonage Simon heeft een dwangstoornis. Hij heeft last van dwanggedachten. Hij ontwijkt bepaalde getallen en heeft controle drang.  Hij denkt dat als hij daar niet aan toegeeft de mensen van wie hij houdt dood zullen gaan. Zijn ouders geven hem op voor een ‘ dwang-kamp” :  de Waag-weken: hij gaat twee weken met een aantal jongeren , met dezelfde problematiek, en begeleiders op kamp om hun dwang te overwinnen.  Jasmin is een van de andere jongeren. Zij heeft extreme smetvrees.  Als Jasmin het niet meer aan kan en wegloopt blijkt dat Simon de enige is die haar kan vinden. Maar om dit te doen moet hij eerst zijn eigen problemen parkeren.

” ik moet dit doen” slaat op de dwang van Simon en de andere jongeren maar ook op het feit dat ze het zelf zullen moeten doen om van hun dwangstoornis af te komen.  Maren Stoffels weet de dwangstoornissen van de karakters goed te omschrijven. Voor iemand die dit niet heeft of niet in zijn omgeving heeft meegemaakt klinkt het onwezenlijk maar door de schrijfwijze krijg je het beklemmende gevoel die degene met de stoornis gevangen houdt. Het komt bij je binnen en laat je niet meer los. Je gaat meeleven met de karakters en krijgt begrip voor hun strijd, doen en laten.

De machteloosheid maar ook de gedrevenheid van de jongeren komen ter sprake. Dat je gevangen kan zijn door je dwang maar ook dat je er wel degelijk van los kunt komen. Een lange weg te gaan die je uiteindelijk sterker maakt. Dat het niet je dwang is die voor je kiest maar dat jij de keuze kunt maken er naar te luisteren of er uit te komen. Daarnaast is er ruimte voor vriendschap en een boeiend en spannend verhaal.

Een prettig leesbaar verhaal wat een kijkje achter de dwangstoornis geeft. Uitleg geeft van wat het is en hoe iemand er onder gebukt kan gaan. Ook zeker aan te raden voor mensen die op welke wijze in aanraking komen met iemand met deze problematiek. Of dit nu privé is of via je werk.  Ik vind het echt een aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s