The Friday Five: ‘ boektitels die beginnen met de letter M’

DSC_0881

Boeken waarvan de titel begint met de letter M … Een enorme keuze op mijn boekenplanken dus zoek er daar maar eens vijf uit.

Meester van de zwarte molen (Krabat) van Preussler is toch wel een van mijn favoriete jeugdboeken. Mijn leraar op de basisschool las het zo superspannend voor dat ik het zelf moest hebben en stuk heb gelezen. Krabat is met elf andere knechten werkzaam bij een molenaar. Deze molenaar blijkt echter een Meester in de zwarte toverkunst. Weglopen kunnen ze niet dus moet Krabat een ander manier vinden om de molenaar te ontvluchten. ( uitgeverij Lemniscaat )

Marcello en de echte wereld door Francisco X. Stork is ook zo’n juweeltje van uitgever Lemniscaat. Ik hoorde vorig jaar van deze titel en het was niet meer leverbaar maar een topper van de uitgeverij wist mij toch nog een exemplaar te kunnen sturen. Wat heb ik genoten van dit verhaal. Marcello (17) is een bijzondere jongen, hij hoort muziek in zijn hoofd en woont in een boomhut. Hij heeft een vorm van ASS en vind zijn leven prima, overzichtelijk. Zijn vader wilt echter dat hij kennis maakt met de echte wereld en dat hij een zomerbaantje bij zijn advocatenkantoor neemt. Daar doet Marcello een vervelende ontdekking en moet hij kiezen. Of hij blijft in zijn veilige bubbel of hij gaat dingen rechtzetten met alle gevolgen ( en sociale interacties) van dien. De hoofdpersoon heeft een vorm van ASS , een onderwerp wat dichtbij mij staat. Het verhaal gaf hiervoor mij een extra lading aan. Het verhaal is mooi geschreven, emotioneel en vol begrip voor de hoofdpersoon. Het verhaal raakte mij ook al is de fictieve twist een beetje vergezocht in het algemeen is er dichtbij de werkelijkheid gebleven en dat is wat dit verhaal zo bijzonder maakt. ( uitgeverij Lemniscaat isbn 9789047702429)

Alejandor Palomas schreef het boek Mr.Poppins. Het heeft een heel mooie cover en is een bijzonder origineel en mooi verhaal. Ik won het boek via een actie op social media en was bijzonder verrast. Niet alleen dat ik zomaar gewonnen had maar dat ik hierdoor een mooi verhaal in mijn handen kreeg wat anders mijn aandacht misschien was ontsprongen. Het verhaal over de jongen Guille een gevoelige jongen die bij zijn vader woont. Als hij tijdens een rondje in de klas de vraag beantwoord wat hij later wil worden en hij antwoord met Mary Poppins blijkt maar dat hij een heel ander kijk op de dingen heeft dan de rest om zich heen. De lerares valt het ook op dat hij het nooit over zijn moeder heeft en besluit dit aan te kaarten bij zijn vader. Dit is de inleiding en de start van een mooi verhaal over liefde, verlies, rouwverwerking, houden van, loslaten en hoop. Mooi en vlot geschreven in korte hoofdstukjes vanuit verschillende perspectieven. Een aanrader ( uitgeverij van Halewyck isbn 9789461315311)

het Mysterieuze horloge van Walker Dawn van David Morosinotto is een boek wat er qua cover meteen al uit springt. Sowieso de hele layout, illustraties, afwerking van dit boek is top. Het is voor mij een van de mooiste jeugdboeken van 2016. Het is een avontuurlijk verhaal in de sfeer van Huckleberry Finn en Tom Sawyer. Speelt zich ook af rond 1900, een periode waar kinderen van tien jaar rookte en alcohol dronken. Er geen gelijkheid was tussen rassen of man en vrouw. Het verhaal is ook in die geest geschreven. Dat maakt het geloofwaardig en is nu eenmaal onderdeel van de geschiedenis. De uitgeverij deed er goed aan om hier een kleine waarschuwing over te doen vooraf aan het verhaal zodat je je goed in dat tijdsbeeld kunt verplaatsen en het niet uit de weg hoeft te worden gegaan. Een roadtrip waar je als lezer graag met mee reist. ( uitgeverij Fantoom isbn 9789059246003)

Bianca Toeps schreef maar je ziet her helemaal niet autistisch uit. Een boek waarvan ik vind dat iedereen het gewoon moet lezen. Naast een duidelijke uitleg over ASS , autistisch stoornis spectrum, neemt ze je ook mee in haar eigen verhaal en belevenissen van een jonge vrouw met autisme. Op een luchtige manier laat ze weten hoe het is om autisme te hebben en geeft ze nuttige tips ( wat je echt niet moet doen of zeggen) aan mensen die geen ASS hebben. Een boek wat mij verheldering gaf en herkenbaarheid aan een meisje van 16 die haar diagnose moest zien te verwerken) . Door haar persoonlijk verhaal te delen zal zij veel mensen bereiken en herkenning geven aan mensen die tegen hetzelfde aanlopen als zij. Verplichte kost voor elke zorgverlener, docent en eigenlijk iedereen .. (uitgeverij BlossomBooks isbn 9789463491082)

Wil jij weten welke titels de andere bloggers konden vinden voor hun Friday Five ? Bezoek hun blogs:

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s