“leer je kind kennen” Jelle Jolles

download 9789483045931/2020

Jelle Jolles, uitgeverij Pluim 

Leer je kind kennen, over ontplooiing, leren, denken en het brein.

Jelle Jolles is hoogleraar Neuropsychologie en al jaren werkzaam op gebied van leren en het brein. Hij schreef eerder de bestseller ‘ het tienerbrein’ (2016). Zijn uitgangspunt is dat de tienertijd geen rotperiode is ( met name voor de opvoeders) maar juist een periode van kansen en mogelijkheden. De basis van volwassenheid wordt immers gevormd dus waarom het niet positief bekijken? Deze manier van kijken en denken zal voor de een behoorlijk omdenken zijn en voor de ander een verrijking.
Het boek ‘leer je kind kennen’ is voor iedere opvoeder (ouder, coach, docent etc. ) van kinderen ‘van acht tot achtentwintig’ en voor ieder ander die interesse heeft in de ontplooiing van jongeren en/of het ontwikkelingen van het puberbrein tot volwassen brein.
Deze ‘gebruiksaanwijzing van kind en tiener’ is dus geschikt voor een breed publiek.

Vanaf het achtste levensjaar begint een kind zijn weg naar volwassenheid. Een weg die tot ongeveer (gemiddeld) het vijfentwintigste levensjaar zal duren.
Door de opgedane ervaringen zal het brein rijpen. Cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden worden opgedaan, ontwikkelt en opgeslagen zodat de jongvolwassenen in staat is te kunnen overleven in onze samenleving.
Opvoeders spelen daar een grote rol in. Dit boek geeft (vanuit neuropsychologische oogpunt) handvatten om het kind beter te begrijpen en welke voorwaarden er nodig zijn om een veilige ontwikkelings- en/of leeromgeving te scheppen.
Waarom vertoont het kind dat gedrag en wat kunnen wij daarmee? Als je immers weet waar iets vandaan komt, krijg je er begrip voor en kan je er beter mee omgaan.

Het is een uitgebreid naslagwerk geworden inclusief een bibliografie met aanbevolen handboeken, praktijkboeken, wetenschappelijke artikelen en internetsites.
Het is toegankelijk en begrijpelijk geschreven. Onderverdeeld in zes delen waarin het eerste deel ‘werk in uitvoering’ gaat over leren, denken en ontwikkelen. Hier wordt ook de functie van de hersenen uitgelegd waardoor al op zijn plaats valt waarom een kind doet wat ie doet. Soms kan het niet anders omdat de hersenen zich nog in een bepaalde ontwikkelingsfase zitten. Als je dat weet kijk je meteen anders tegen het gedrag aan.

Daarna volgen de delen: vaardigheden, sociaal en emotioneel functioneren, (lichamelijke) ontwikkeling per leeftijdsfase, de opvoeder en als laatste de omgevingsfactoren en hun invloed. Elk deel bevat weer korte hoofdstukken en er zijn kaders met gekleurde achtergrond voor samenvattende stukken tekst en/of aanbevelingen. Verder staat er bij elk hoofdstuk een groot en dikgedrukte quote die een goede samenvatting van het hoofdstuk geven.
Door deze vorm van lay-out te kiezen leest het prettig en kan je makkelijk een bepaald onderwerp terugvinden ( via de duidelijke index aan het begin van het boek).

Het afsluitende stuk betreft tien aanbevelingen ‘werken aan ontplooiing’. 10 handvatten, 10 samenvattende zinnen, die de essentie van het boek weergeeft.
De belangrijkste daarvan vind ik zelf : – kijk anders naar jongeren, zie deze periode als een periode van kansen en mogelijkheden, – stimuleer ze door opdoen van ervaringen en – zorg dat ze zich ontplooien op de vier gebieden; cognitief, sociaal , emotioneel en lichamelijk.

Opvoeden is niet makkelijk, dat zal niemand beweren. Er wordt ook benadrukt dat je als opvoeder vele rollen hebt en heel wat ballen in de lucht moet houden. Maar er mag wel eens een balletje verder rollen. En als je daarbij deze handvatten hebt en de uitleg over wat er speelt in het mooie brein van een kind geeft dat, naast begrip, ook de kennis die je nodig kunt hebben om een kind die ontwikkeling goed door te laten komen.

Deze recensie verscheen eerder op de site ‘ik hou van historische, leerzame boeken en romans”, met dank aan uitgeverij Pluim voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar

1 Comment

  1. Pingback: het beste van 2020…. non-fictie, mens/maatschappij en gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s