Leesclub voor twee : Veronique en ik lazen ” een gemakkelijke prooi ” van Norman Jansen

download (1)9789492939463/2020

Norman Jansen, Futuro uitgevers

Veronique en ik lazen het boek  ‘ een gemakkelijke prooi ‘ van Norman Jansen.  Omdat we beide onder de indruk waren van het verhaal en wij het boek een groot publiek gunnen leek het ons een goed idee om er een ‘ leesclub voor twee -item ‘ van te maken.
Ten eerste: wat vind je van de cover? Zou het boek je opvallen? Past het bij het boek? Of totaal niet? 

Conny: 
De cover was origineel en opvallend. Ik zou het boek wel oppakken als ik het zag liggen in de boekhandel door de uitnodigende foto en de combinatie met de titel. Omdat je toch wilt weten wat het trappenhuis met de titel van doen heeft. Als je echter de achterflap leest leg je de link nog steeds niet.  Na het lezen van het boek had ik nog niet echt het gevoel dat het bij elkaar zou passen. Enige wat ik kon bedenken is dat de personages op een gegeven moment in een huis zitten waarbij ontsnappen denk lastig is maar het huis wat ik mij voor ogen hield, gezien omschrijving van de auteur, heeft zeker niet zo’n trappenhuis.  Conclusie, mooie foto, uitnodigend maar niet echt direct voor mij link met het verhaal. Misschien een vraag om bij de auteur/uitgever neer te leggen waarom
gekozen is voor deze foto?
Veronique:

De cover is origineel en hij valt op. Ik vind het ook een mooie foto, maar of het bij het verhaal past?  Ik kan de link ook niet zo goed leggen met het verhaal. Ik ben wel benieuwd waarom er gekozen is voor deze foto?
 Je hebt de achterzijde en het boek gelezen. Was het verhaal wat je ervan verwachtte? Of niet? 

Conny:
Het is knap om op de achterzijde een beknopte tekst neer te zetten die niet te veel weggeeft maar wel uitnodigt om te gaan lezen. Dat is zeker gelukt. Het onderwerp intrigeerde mij meteen en ik vroeg me wel af hoe de twee aparte verhaallijnen samen zouden komen. Want dat dat moest gebeuren dat leek mij onvermijdelijk. Het verhaal was zeker wat ik had verwacht. Ik was al bekend met de schrijfstijl van de auteur en ik had dus nu ook weer een soortgelijke roman verwacht.
Veronique:
Ik kende de stijl van Norman en ik genoot van ‘De stilte van het water’ en dus was dit verhaal precies wat ik had verwacht. Het onderwerp vond ik interessant en Norman is er zeker in geslaagd om aan mijn verwachtingen te voldoen.
Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten van minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Hoe heb jij dit aspect in het verhaal en tijdens het lezen ervaren? 

Conny:

Het is inderdaad het hoofdthema in deze roman. Zonder spoilers te plaatsen was ik vooral onder de indruk van de manier hoe subtiel jongeren hierin terecht kunnen komen. Elk rationeel denkend mens denkt ‘hoe dan?’, hoe kunnen ze daar intrappen. Maar als je inderdaad kwetsbaar bent en de daders zo subtiel en sneaky te werk gaan overvalt het je als lezer. Van ongeloof naar beklemming. Je zou het liefst de slachtoffers aan hun haren er uit willen trekken en de daders flink door elkaar willen
rammelen.  Ook de benadering van wel twee heel verschillende vormen van mensenhandel vind ik goed gevonden. Mensen denken vaak inderdaad aan ronselaars in verre landen maar door ook een slachtoffer in eigen land als hoofdpersonage neer te zetten ga je als lezer nog meer nadenken over dit onderwerp en besef je dat het dichterbij is dan je denkt.
Veronique:
Ik wil geen spoilers weggeven van dit boek, maar ik wil wel iets zeggen over dit hoofdthema van het verhaal. Vooraf kon ik mij geen voorstelling maken van het wereldje van (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel. Je vraagt je af: hoe kan iemand erin trappen? Toch, denk ik, als jij kwetsbaar bent, dan ben je een makkelijk slachtoffer. Als je leest hoe de daders te werk gaan.. zo achterbaks… gemeen! Ik vond de combinatie van de twee verschillende werelden heel interessant. Interessante parallel.

Even over het boek. Hoe vond je het verhaal uitgewerkt? Hoe vond je de personages? Heb je iets gemist in het verhaal? 

Conny:
De schrijfstijl van de auteur is op een bepaalde manier afstandelijk. Iets wat wel goed is bij zo’n heftig onderwerp. Het verhaal is dan ook een beetje als een verslag neergezet. Een alwetende verteller die af en toe wat zakelijk overkomt.  Ik had wel bij een paar stukjes dat er wat herhaling in zat maar door de heftigheid van het onderwerp las ik daar wel overheen.   Doordat je als lezer weet dat het op waarheid is gebaseerd, op echt bestaande personen vond ik ook prettig dat de auteur afsluit met een ‘hoe is het nu met… ‘ waarin hij laat weten hoe het met de twee jongens is afgelopen, hoe het hun nu vergaat.
Veronique:
Norman heeft het thema op een mooie manier uitgewerkt. Dit thema roept heel veel emoties op bij de lezer. En soms moest ik het verhaal even wegleggen. De emoties grepen me dan naar de keel. Je weet dat het op waarheid is gebaseerd en dat maakt het verhaal heftiger. Het einde vond ik prettig en je weet hoe het afloopt met de jongens.

 Zou  je het boek aanbevelen? 

Conny:
Ik zou het boek zeker aanbevelen omdat het een heftig onderwerp is. Er zijn nog steeds mensen, jongeren, die dagelijks slachtoffer zijn/worden van mensenhandel wat echt bestreden moet worden. Een verhaal als dit geeft awareness en maakt het onderwerp bespreekbaar.

Veronique:
Ik zou het boek aanbevelen! Het is weliswaar een heftig verhaal en daar moet je wel rekening mee houden. Ik denk dat dit verhaal het onderwerp bespreekbaar maakt en het een gezicht geeft.

Voor de recensie op mijn blog over dit boek klik hier . En breng voor de recensie van Veronique een bezoek aan haar blog Veroniques boekenhoekje: klik hier

 

2 Comments

  1. Pingback: Leesclub voor twee: Een gemakkelijke prooi - Norman Jansen - Veronique's Boekenhoekje

  2. Dank voor fijne recensies. Wat betreft de vraag over keuze voor de coverfoto: auteur en uitgever hebben voor ‘het trappenhuis’ gekozen vanwege de oneindigheid en de uitzichtloosheid van de hoofdrolspelera in het boek, die mooi geaymboliseerd wordt door deze foto.
    Marcel Roozeboom
    uitgever bij Futuro Uitgevers

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s