” verstoppertje ” Nicolette Molenaar

105411269_2848068311986518_5901121773341491472_o9789082800708/2018

“verstoppertje” is een iets oudere titel uit 2018 die ik mocht lezen voor het ‘ selfpub-café‘ van Shirley Pelikaan en Kim Verheugen. Dit is een platform voor auteurs die hun boeken zelf uitgeven (selfpublishers) en zo hun weg kunnen vinden naar het publiek.  Het leesexemplaar wat zij beschikbaar stellen gaat langs verschillende lezers die in ruil daarvoor hun eerlijke recensie delen op sociale media.  De reden waarom ik begin dit jaar het ‘selfpub-café’ bezocht was om op deze weg titels tegen te komen die ik anders niet snel tegen zou komen. Het is moeilijk voor (beginnende) auteurs hun weg te vinden naar de boekhandel en dus ook de lezer.  Verder vind ik het leuk om mij te laten verrassen door een verhaal wat je anders misschien nooit had gevonden.

Nicolette Molenaar won in 2017 een verhalenwedstrijd tijdens de ” Spannende Boeken Weken” . Dit was de opzet naar deze thriller. Het decor voor het verhaal zijn de plaatsen Callantsoog en Schagen waar de auteur zelf is opgegroeid. Nicolette  Molenaar neemt je mee naar deze twee dorpen waar een drama zich heeft afgespeeld. Een drama wat niet alleen toen maar jaren later nog steeds een impact heeft op de levens van betrokkenen.

Voor mij ligt een boekje van zo’n 115 pagina’s. De foto op de cover blijkt later een goede keuze, net als de titel. Wat de vormgeving van de titel betreft was dat voor mij een kleine irritatiefactor over hoe het woord verstoppertje is ‘ afgehakt’, maar dit terzijde. Een boek moet je niet op zijn kaft beoordelen dus ik ging al snel aan het lezen.

In de proloog checkt Wilma haar email en de afzender van een van de ontvangen berichten maakt haar aan het schrikken. Die naam brengt haar terug naar 1988 en het drama wat zich toen had afgespeeld. Het drama wat zij tot nu toe altijd als geheim met zich mee heeft gedragen. Net als Johan, de afzender van de email.  Als lezer krijg je dit geheim meteen te weten en even dacht ik zal er nu niet teveel weggegeven worden van het verhaal. Maar niets is minder waar. Er blijft genoeg over om, met dit drama als basis, om de lezer te verrassen, de spanning op te bouwen en een redelijk goede psychologische thriller neer te zetten.

Wilma, die zich nu Nora laat noemen, is haar oude leven op Callantsoog ontvlucht en leeft op zichzelf onder een andere naam. Ze heeft nauwelijks vertrouwen in andere mensen en zoekt ook geen contact.  Johan is zodra hij kon gaan studeren in Tilburg en koos voor emigratie naar Australië . Daar is hij inmiddels getrouwd en heeft twee dochters. Maar ook hij draagt de last van zijn verleden. Hij heeft te kampen met een psychische afwijking die uit de hand lijkt te lopen. Hij weet zeker dat dit komt door wat er in zijn jeugd is gebeurd en besluit terug te keren naar Nederland om het geheim te onthullen wat hij al zolang bij zich draagt. Voor zijn vertrek mailt hij Wilma om te vragen of zij mee wilt werken of weg te vluchten als ze dit niet wilt.

Wilma en Johan hebben bij elkaar in de klas gezeten op de basisschool. In het kleine dorpje kende iedereen elkaar en beiden kinderen waren niet geliefd in de klas. Ze werden gepest en niemand zag ze verder staan. Behalve Marjolein, tot die ene keer.  Als ze op het schoolplein geschopt en geslagen worden staat ook zij er bij zonder in te grijpen. Johan en Wilma willen wraak. Ze besluiten verstoppertje te gaan spelen. Daarna is Marjolein verdwenen. Het dorp is in rep en roer maar Marjolein is onvindbaar.  Johan en Wilma weten meer maar blijven zwijgen. Tot nu, nu wil Johan de waarheid boven water zodat hij zijn psychische problemen de baas kan worden.  Het loopt echter anders dan hij had verwacht.

Het verhaal is verdeeld in vier delen. De proloog speelt zich af in 2018 net als het eerste deel van het verhaal. Vervolgens is er een stuk wat zich afspeelt ten tijde van de verdwijning van Marjolein in 1988 om vervolgens terug te keren naar 2018 waar alle personages ( die er toe doen in het verhaal) bij elkaar komen. Het laatste deel vindt plaats in 2019 waar de auteur beknopt samenvat hoe het verder is gegaan met deze personages. Om af te sluiten met een mooie laatste zin. Een zin die alle kanten op kan gaan.  Je kunt het zien als prima afsluiting maar ook als cliffhanger.  Kortom een mooi en afgerond verhaal in een beperkt aantal pagina’s. Het is altijd knap als een auteur dat voor elkaar krijgt.  Al had het voor het wat meer uitwerken van sommige karakters wel fijner geweest als er een wat dikker boek van was gemaakt.  Zowel het verhaal als de karakters zouden zich hier prima voor hebben kunnen lenen.

De stijl van Nicolette Molenaar is prettig leesbaar. Korte en krachtige zinnen. De informatie die de lezer krijgt is voldoende, niet teveel details.  Hoewel ik in het begin bang was dat er meteen al veel werd weggegeven bleek dit voor de spanningsopbouw niet uit te maken. Het verhaal kon mij boeien van begin tot einde en was veel te snel uit. De manier waarop je als lezer in de huid kroop van Johan, als hij zijn dwang moest uitvoeren, vond ik bijzonder goed gedaan. Het was bijna tastbaar. Daarnaast is het jammer dat er niet genoeg ruimte was om andere karakters wat meer uit te diepen. Verder zijn de personages net als jij en ik, gewone mensen uit een gewoon dorp waar iets ergs is gebeurd. Het zou zomaar morgen bij jou in de straat kunnen gebeuren.  Dit maakt het altijd net even spannender. Okay,  er zitten soms wat iets minder realistische stukjes tussen en niet alles in relevant maar in de kern is het gewoon een goed en spannend boek wat best wat dikker had mogen zijn.

Voor liefhebbers van literaire thrillers in de trant van Jet van Vuuren, Tineke Beishuizen, Linda van Rijn en Marelle Boersma

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Gelezen in juni | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s