” Gozert ” Pieter Koolwijk

cover gozert9789047710370/2020

Al eerder genoot ik van het verhaal  Prutje van Pieter Koolwijk. Een origineel en ontroerend verhaal met illustraties en cover van Linde Faas.  Een goede combinatie. Toen deze titel verscheen moest en zou ik hem lezen. Wederom een uitnodigende cover waarbij je meteen het idee krijgt dat die ‘ gozert’ wel heel bijzonder moet zijn.

Gozert is ook heel bijzonder, het is de onzichtbare vriend van Ties. Samen ondernemen ze van alles maar bijna elk avontuur moet vroegtijdig afgebroken worden anders zouden de problemen (met name voor Ties) niet te overzien zijn.  De ouders van Ties worden af en toe helemaal tot wanhoop gedreven en zouden toch wel heel graag willen dat Gozert zou verdwijnen. Hiervoor nemen ze een heel ingrijpende beslissing. Ties is heel verdrietig. Hij moet naar huize “Hoopvol” om Gozert los te kunnen laten. Hij begrijpt zijn ouders maar hij wil eigenlijk Gozert helemaal niet missen.

Niet alleen Gozert is bijzonder, dit heel boek is bijzonder. Bijzonder mooi, bijzonder ontroerend maar ook bijzonder leuk en bijzonder grappig. Ik heb er van genoten vanaf de eerste bladzijde. Naast de grappige avonturen die Gozert en Ties uitspoken en de grappige manier waarop Pieter Koolwijk schrijft. (taalgrapjes als kinderopvang Frank  & Stijn) is er ook ruimte voor ontroering, verdriet en  de machteloosheid van de ouders van Ties. Hoe ze tot wanhoop worden gedreven en daarom hun zoon naar een psychiatrische inrichting moeten brengen. Kippenvel momenten.

Ik vind het knap als een auteur zoveel verschillende elementen in een verhaal weet te stoppen. Letterlijk een lach en een traan. Daarnaast zet het je aan het denken en laat het je meeleven met Ties en zijn familie. Maar ook met Gozert…. Want diep van binnen wil iedereen een vriend voor het leven, een vriend als Gozert…

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s