” Akkie op ‘e pleats ” Debbie van Elden

akkie9789056156275/2020

Debbie van Elden, illustraties Els van Elden, uitgeverij Bornmeer

Ik kreeg een persbericht in het Fries of ik dit kinderboek wilde bespreken. Nu spreek en lees ik geen letter Fries en dit liet ik weten maar wilde de uitdaging wel aan gaan.

Debbie van Elden is bibliotheekmedewerkster die een grote voorliefde heeft van boeken in de Friese taal.  Het geringe aanbod, zeker in boekjes voor de jongste lezers, bracht haar op het idee om zelf een boekje te schrijven.

Het verhaal van Akkie speelt zich af op de boerderij. Akkie gaat op bezoek bij de boer en samen gaan ze langs de dieren waar al veel jonkies zijn geboren.  De kalfjes, biggetjes en  kippen. De lammetjes die zij de fles mag geven en het veulentje.  Het is al echt lente op de boerderij.

Het boekje heeft een fijne hardcover en de indeling kan je vergelijken met de boeken van Nijntje.  Aan de ene kant een duidelijke, vrolijke pagina vullende illustratie en aan andere zijde een tekst van vier regels.  Ik heb ze hardop uitgesproken en ontdekte ook een vrolijke melodie tijdens het lezen  dus het zal kleine lezertjes zeker aanspreken. Leuk om voor te lezen en voor beginnende lezertjes zelf te lezen.

Hoewel mijn kennis op Fries taalgebied nihil is kon ik het prima volgen en ben ik blij dat ik de uitdaging aan ben gegaan omdat ik zo een heel leuk kinderboekje heb kunnen lezen.

Het boekje is een prima aanvulling voor kinderen uit het Fries taalgebied.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s