” de kracht van angst ” Hesna al Ghaoui

cover kracht van angst9789492928115/2020

Auteur Hesna al Ghaoi, vertaling Cora-Lisa Süto, uitgeverij Pluim

Hesna al Ghaoi is oorlogscorrespondent voor de Hongaarse televisie in conflictgebieden. Ze heeft in zeer gevaarlijke omstandigheden haar werk moeten doen, omstandigheden die haar zeker momenten van angst hebben gegeven. Wij zien echter alleen een fragment tijdens een televisie uitzending maar niet wat zich daarom heen afspeelt. Misschien dat ze daarom de vraag kreeg ‘waarom ze niet bang was om daar te werken’. Haar antwoord was hierop dat ze juist doodsbang was. Dat de angst haar leven redt. Zonder angst kan je niet overleven.  Dit bracht bij haar de vraag naar boven wat angst nu eigenlijk is,  hoe je er mee omgaat en waarom je daar zo mee omgaat.

Ze besloot hier in te duiken en het resultaat is dit boek waarin naast wetenschappelijke verklaringen over angst en hoe er mee om te gaan, gecombineerd worden met haar eigen ervaringen. Hierdoor krijg je  naast een persoonlijke zoektocht handvatten over omgaan met angst. Hoe je het ondergaan van angst positief kunt draaien om juist van die hoge berg af te kunnen springen en die presentatie in het openbaar durft te geven.  Dit staat op de achterzijde als voorbeeld wat je zou durven na het lezen van dit boek. Daar haalde ik mijn wenkbrauwen bij op want ik ben een ongelooflijke angsthaas dus of ik dat na het lezen vrolijk ga doen?

Het boek begint met een voorwoord van Joris Luyendijk die meldt dat dit een boek is over angst waar je minder bang van wordt. Ik denk dat dat wel klopt. Als je weet hoe iets werkt en wat het met je kan doen snap je beter hoe de reactie van jezelf is op bepaalde situaties. Neemt niet weg dat je niet zomaar alles kunt omvormen naar je eigen hand. Dit vergt de nodige oefening en omdenken. Waarbij de belangrijkste vraag is of het erg is om bang te zijn en je dit moet willen veranderen.  Angst is iets wat je nodig hebt om te overleven maar hoe mooi is het om angst te kunnen omzetten naar iets positiefs?

Naast haar onderzoek over wat angst is en hoe het werkt in ons wonderlijke brein (want waarom is de een wel bang voor spinnen en de ander niet? ) doet ze ook research naar verschillende vormen van angsten onder ogen zien en vergelijkt ze resultaten.  Daarnaast dus haar eigen ervaringen. Zowel deze als het wetenschappelijke stuk zijn mooi in elkaar verweven door het boek heen. Deze combinatie is in goede verhouding  neergezet en het geheel leest zeer prettig weg.  Het leest als een roman en is zeker leerzaam.   Bij veel boeken over hoe de hersenen werken is het vaak in  ( voor de leek zwaar ) vakjargon neergezet maar dit is toegankelijk voor iedere lezer.

Heshna al Ghaoui heeft een goed en duidelijk  verhaal neergezet, leerzaam en de belangrijkste boodschap is denk ik  dat je juist bang mag zijn ( zolang het je leven niet beheerst). Zonder angst kan je niet (over-) leven, het houd je scherp!

Rest de vraag of ik van die symbolische berg afspring en of ik die presentatie zonder stress geef in het openbaar?  Nee, natuurlijk niet maar ik begrijp waar mijn angst vandaan komt en een beetje stress in gezond. Ik ga die presentatie zeker niet uit de weg…

Voor een ieder die meer wilt weten over angst, hoe het werkt in je brein en waarom mensen verschillend reageren kan ik dit boek van harte aanbevelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reden voor haar om hier onderzoek naar te doen en de wetenschappelijke bewijzen die ze vond te combineren met haar eigen ervaringen in dit boek over angst. Over de kracht van angst. Want angst hoeft niet perse negatief te zijn, het kan je juist redden in een levensbedreigende situatie.

Volgens Hesna al Ghaoui kan je als je je angst accepteren kunt dit juist inzetten en er een positieve draai aangeven.

Op het boek staat dat je na het lezen je gewoon durft te spreken in het openbaar en van die hoge berg af durft te springen, daar haalde ik mijn wenkbrauwen bij op want knap als je dat bij mij voor elkaar krijgt, maar ik was wel heel nieuwsgierig naar deze benadering naar dit (zeker voor mij ) beladen onderwerp. Ik ben een vreselijke angsthaas dus reden te meer dit boek te moeten lezen.

 

Na een voorwoord van Joris Luyendijk volgt er een inleiding van de auteur en gaat daarna het verhaal van start. De ervaringen van de auteur laten zich lezen als een actiefilm. Wat heeft deze vrouw allemaal meegemaakt. Wij zien op televisie een fragment tijdens een nieuwsuitzending van enkele minuten waar de correspondenten hun leven voor wagen. Dit weet je ergens wel maar om dit te lezen in wat voor surrealistische wereld zij soms was is al bizar genoeg. Als je leest in welke angstige situaties zij was bedenk ik dat de dingen waar ik bang voor ben in het niet vallen.  Maar dat is het fascinerende van angst het is een beleving die voor jou op dat moment wel heel logisch en belangrijk is.

Doordat de auteur het onderwerp grondig heeft onderzocht en haar bevindingen op wetenschappelijk gebied combineert met ervaringen in de praktijk geeft dit een goed beeld en weet je hoe het werkt in dat wonderlijke brein van ons.

Angst is een beleving die gevoed wordt hoe je daarover denkt. Het bekende fight/flight/freeze reageren en welke reactie wij zelf hebben komt door je eigen belevingen, ervaringen en manier van denken.

 

 

 

 

 

In tegenstelling tot wat we graag willen geloven is een leven zonder angst onmogelijk, maar angst hoeft niet per se negatief te zijn. Het kan ook een brandstof zijn die ons in staat stelt onze capaciteiten tot het uiterste te benutten, en die in gevaarlijke situaties onvoorstelbaar altruïsme naar boven kan brengen. In een tijd waarin politici en terroristen onze angstgevoelens exploiteren voor hun eigen gewin, is het des te belangrijker om over angst na te denken. Als we bereid zijn angst te accepteren, kunnen we die constructief inzetten en kunnen we ons brein leren de situatie vanuit een nieuw perspectief te beschouwen.

Hesna Al Ghaoui combineert in dit boek populaire wetenschap met haar ervaringen uit conflictgebieden enerzijds, en haar angsten als moeder anderzijds. Joris Luyendijk schreef het voorwoord.

Vertaald naar het Nederlands door Cora-Lisa Sütő.

‘Al Ghaoui, tv-verslaggever voor een Hongaarse omroep, is net zo min een held als de meeste conflictjournalisten. Verfrissend is dat zij dit ruiterlijk erkent. Als iedereen bij een beschieting gaat liggen, blijft zij aan de grond genageld staan. Bang zijn mag, is haar boodschap. Ze bespreekt angst in al z’n vormen, van spreekangst en angst die mensen in de armen van populistische politici drijft, tot haar eigen angst aan het front.’ – Ana van Es, de Volkskrant

‘Knappe mix van persoonlijke ervaringen, bijzondere verhalen over andere mensen en populaire wetenschap. […] Het fijne aan De kracht van angst is dat je wordt aangespoord om over je eigen angsten na te denken en hoe daarmee om te gaan. ’ – Trouw

‘Puttend uit eigen ervaringen en gesprekken met psychologen laat ze zien hoe angst verlamt, maar ook constructief kan zijn.’ – De Morgen

‘een origineel, tjokvol, kleurrijk en leerrijk boek.’ – Het belang van Limburg

2 Comments

  1. Pingback: Wat ik las in april… | conniesboekkies

  2. Pingback: het beste van 2020…. non-fictie, mens/maatschappij en gezondheid | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s