“de boekhandel van Teheran” Marjan Kamali

9789026350573-de-boekhandel-van-teheran-l-LQ-f9789026350573/2020

Marjan Kamali, uitgeverij Ambo/Anthos

Marjan Kamali is geboren in Turkije maar haar ouders zijn afkomstig uit Iran. Ze groeide op in Kenia, Duitsland, Turkije, Iran en de Verenigde Staten, waar ze nu woont. Ze studeerde Engelse literatuur en schreef met ‘ de boekhandel van Teheran’ een liefdevolle roman.

Als Roya in 2013 in een verpleeghuis Bahman weer ontmoet dwalen haar herinneringen af naar het Teheran van 1953.  Haar ouders zijn vrij modern en willen niets liever dat zij en haar zusje een goede studie gaan volgen om te slagen in het leven. Na school brengt Roya veel tijd door in de boekhandel van meneer Fakhri, genietend van de boeken vol literatuur en poëzie. Als Bahman de winkel binnen stapt is het voor haar liefde op het eerste gezicht.  In dit tijd kon je niet zomaar als jongen en meisje ergens alleen afspreken dus ze ontmoeten elkaar in de boekhandel. Ze willen met elkaar verder en verloven zich tot groot verdriet van de moeder van Bahnman. Als ze met elkaar afspreken po een plein, om samen naar het huwelijksloket te gaan, komt Bahman niet opdagen. Er is op dat moment een coup gepleegd die Iran zal veranderen. Het is een grote chaos en Roya zoekt weken naar haar verloofde maar kan hem niet vinden. Ze blijft met zoveel vragen zitten maar het leven gaat door. Ze ontmoet Walter waar ze mee trouwt. Het is haar man die haar afzet bij het verpleeghuis. Ze hoopt na veertig jaar de antwoorden op haar vragen te krijgen.

Als boekenliefhebber was ik verkocht toen ik de titel las en de cover zag. Wat een plaatje en het geeft meteen de sfeer aan van de tijdsperiode waar het grootste deel van dit verhaal zich afspeelt. Het Teheran van rond 1953. Een heel andere wereld,  een ander tijdperk een andere cultuur. Voor ons is het haast niet voor te stellen hoe er toen stereotype werd gedacht over de rollen van de vrouw in de maatschappij en dat terwijl het nog niet eens zo gek lang geleden is. De sfeer die de cover weergeeft geeft de sfeer weg van het verhaal. Een klassiek liefdesdrama die beeldend op papier is gezet.

De tekst op de achterzijde verklapt veel over de inhoud van het verhaal maar ik denk dat de liefhebbers van dit genre daar geen moeite mee heeft. Zelf hou ik wel wat meer van verrassingen en die ben ik helaas niet tegen gekomen. Nu ben ik geen grote fan van liefdesverhalen maar ik vond dit toch een heel mooie roman om even in weg te duiken. Even te ontsnappen uit de grote, boze, echte wereld. Door de beeldende vertelwijze weet de auteur je die kans te geven. Ze weet je mee te voeren naar een verloren tijd en een verloren liefde. Hoewel voorspelbaar op zijn tijd is het een fijn verhaal om te lezen.

1 Comment

  1. Pingback: Gelezen in maart …. | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s