Week van Autisme

download (2)Van 28 maart tot 4 april is de autismeweek.  Deze vindt elk jaar plaatst rond Wereld Autisme Dag , dit jaar op donderdag 2 april. In verband met het coronavirus COVID-19 zijn alle evenementen uitgesteld dan wel verplaatst.  Maar gelukkig is er wel een digitale versie van deze week!  Online zal er van alles plaats vinden zoals een digitale special die uitkomt op Wereld Autisme Dag en ook de Autismevrinedelijkheids-prijs en de Hannemiekeprijs worden digitaal uitgereikt.

Het thema is dit jaar : PRIKKELS !

Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen. Bijvoorbeeld licht, geluid, geur, pijn, en temperatuur. Mensen met autisme reageren vaak anders op prikkels dan mensen zonder autisme. De onderlinge verschillen zijn daarbij heel groot. Zo zoekt de één prikkels actief op, terwijl de ander ze juist zoveel mogelijk uit de weg gaat. En de één wordt keer op keer overweldigd door prikkels, terwijl de ander veel prikkels juist niet waarneemt. Mensen met autisme en een verstandelijke beperking lijken extra kwetsbaar te zijn voor problemen op het gebied van prikkelverwerking.

Van dichtbij maak ik mee hoe erg prikkels binnen komen bij iemand met autisme. Dit resulteerde zelfs in een burnout bij deze persoon. Om het ook maar een beetje te begrijpen heb ik wat filmpjes gezien op you tube en vertelde iemand ‘stel je hebt 20 televisies tegelijk aan staan op een hoog volume en je wilt je concentreren op één programma ‘.  Ik kan jullie van harte aanbevelen ook eens wat filmpjes te bekijken om je wat meer te kunnen verplaatsen.

Verder lees ik alles wat los en vast zit over autisme en volg ik een aantal blogs over dit onderwerp.

Maarjezieterhelemaalnietautistischuit3DHet boek van Bianca Toeps ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit‘ is haar verhaal over haar Autisme en heeft mij / ons veel geholpen. Het is duidelijk omschreven en vanuit haar eigen beleving waardoor het jongeren zeker zal aanspreken en ik het van harte kan aanbevelen. Er was veel herkenning en dat doet goed.

De roman ‘zondagskind’ van Judith Visser is ook zo’n topper !

Op de site over de Autismeweek lees je meer over alle activiteiten.

unnamed

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s