” Jane Doe, doolhof der dimensies” Jeremy Lachlan

download (1)9789059247109/2019

Jeremy Lachlan, vertaling Sandra C. Hessels, uitgeverij Fantoom

Jeremy Lachlan komt uit Australië, dit is zijn debuut waar hij in Australië de prijs won voor ‘boek van het jaar voor oudere kinderen’.

Hoofdpersonage Jane Doe leeft met har zieke vader in een kelder bij mensen die hen liever kwijt dan rijk zijn. Als haar zieke vader plots verdwijnt staat ze er alleen voor en heeft ze een nog zwaarder leven bij dit gezin. Jane besluit om op een zoektocht naar haar vader te gaan. Ze belandt echter in een levensgevaarlijk labyrint waar de kamers continu veranderen, dodelijke valstrikken zijn en geheime doorgangen. In het doolhof is ook iemand anders ( een wrede, heerszuchtige man) op zoek naar haar vader en heeft daar een heel leger voor mij genomen. De vader van Jane heeft namelijk geheimen die hij nooit met Jane heeft gedeeld en die van onschatbare waarde zijn voor deze man.  Jane gaat op pad met een pyromaan en een bedrieger om toch achter de waarheid te komen.

Een mooi gegeven voor een spannend jeugdboek vanaf 12 jaar.  De hoofdpersonage Jane is een lekker eigenwijze en koppige meid die geregeld dingen aan haar laars lapt om te komen waar ze wezen wilt. Dit levert haar natuurlijk ook de nodige tegenwerking op en dat maakt het alleen maar interessanter om te lezen hoe ze zich daar weer uit gaat redden.

De manier waarop de auteur schrijft is duidelijk, beeldend (soms iets te) en vooral met een goede spanningsboog waardoor je wilt blijven lezen. Soms is het tegen het gruwelen aan en dat kan denk niet elk kind handelen dus zou ik het niet bij iedereen adviseren om te gaan lezen.  Zoals ook gezegd vind ik het af en toe iets te beeldend, de vele details en herhalingen zouden iets minder mogen waardoor het tempo lekker in het verhaal blijft en je alert blijft tijdens het lezen. Als Jane het labyrint betreedt is er een heel lange weg die ze moet gaan en dat wordt een beetje uitgekauwd en dan op het eind lijkt er een inhaalslag gemaakt te moeten worden omdat het boek bijna uit is.  Het einde is verre van prettig. Omdat het een eerste deel is lijkt het op het einde dat dit boek een lange aanloop is voor het tweede deel. Dat is jammer. Ik hou zelf meer van een beetje tempo en meer afronding.  Dat er nog veel meer gaat gebeuren met Jane en haar missie staat buiten kijf. Dat past ook niet in één boek maar persoonlijk had ik het fijner gevonden als je niet zo abrupt stopt en dan maar moet wachten op het vervolg.

Voor een ieder die van spannend avonturen houdt en die wel van een beetje gruwel houdt ( in de zin van slechte karakters ) is dit een boek die je zeker moet lezen. Tel daar de mooie cover, de mooie layout en hardcover bij op en je hebt een mooi boek voor je neus.  Ik ben zeer benieuwd hoe het verhaal zal verlopen. Of het tweede deel wat compacter zal zijn en hoe het sowieso met Jane verder gaat.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s