” de mollen van Petit Bois ” Wouter Polspoel& Herman Van Campenhout

9789462421165-15803668139789462421165/2020

Wouter Polspoel & Herman Van Campenhout , uitgeverij Kramat

Wouter Polspoel en Herman Van Campenhout leerde elkaar in 2018 kennen. Samen schrijven ze een boek over de jodentransporten van Mechelen naar Auschwitz: Youra en het XXste konvooi. Dat de samenwerking voor herhaling vatbaar bleek met dit boek, wederom een historisch verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten. Ditmaal over gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het Vlaamse front.

De Eerste Wereldoorlog word ook wel de loopgravenoorlog genoemd. Als de boel aan het Vlaamse front vastloopt wordt er gekeken naar andere mogelijkheden om de vijand te treffen. De luchtmacht stelt nog niets voor dus zijn er plannen om via ondergrondse gangen de vijandelijke linies te doorbreken. Het Engelse leger rekruteert mijnwerkers om die tunnels te graven tientallen meters onder de grond. Het is zwaar en vies werk. Ze zijn uren in touw voor slechts enkele meters per dag. Een van de mijnwerkers is William Bedson. Hij maakt deel uit van de 250ste tunneling company die een tunnel graaft tot onder de Duitse stellingen in Petit Bois. De tunnel is inmiddels enkele honderden meters lang en dan stort hij in. De mannen zitten als ratten in de val en boven zijn de meningen verdeeld of ze het risico willen nemen om hen te bevrijden ( en zo in de kijker te lopen van de vijand) terwijl ze misschien toch dood zijn en de missie dan sowieso voor niets zal zijn. Terwijl er boven een beslissing genomen moet worden snakken de mannen diep onder de grond naar lucht, een slok water en wachten op hun bevrijding of de dood.

Een voor mij redelijk onbekend stukje geschiedenis wordt hier verteld. Uiteraard is het een fictief verhaal maar het is dus wel op waarheid gebaseerd. Het is goed beschreven en je kan je daardoor redelijk voorstellen hoe die tunnels er uit moeten hebben gezien en onder welke slechte omstandigheden ze daar hebben moeten werken. Aan het einde van het verhaal willen familieleden jaren later een gedenksteen voor de mannen van de 250ste tunneling company. Het bleek dat doordat hun missie geheim was ze toen tijdens de oorlog geen erkenning of eventueel normale begrafenis konden krijgen ( in verband met spoilers ga ik niet vertellen wie het overleefd heeft) . Vooral dat laatste moet een hard gelag zijn, zeker voor eventuele nabestaanden. Dus een begrijpelijke en mooie actie om de mannen toch erkenning te geven.

De heren weten met een goede spanningsopbouw en helder taalgebruik een interessant verhaal zeer toegankelijk te brengen. Hierdoor zal het zeker aanspreken bij de jonge lezers. De heren zijn goed op elkaar ingespeeld. Hoewel ik de taakverdeling niet ken is het resultaat in ieder geval een prima geheel en prettig leesbaar.

Het laat zich lezen als een spannend avontuur en leert ons meteen iets van de geschiedenis. In Nederland is niet veel te vinden over de Eerste Wereldoorlog dus dit zou een prima aanvulling zijn in menig boekenkast of (school-) bibliotheek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s