“schaduwwereld” Henke van der Poel & Nancy de Heer

9789463387835_covr978946338735/2019

Henke van der Poel & Nancy de Heer, uitgeverij Aspekt

‘Schaduwwereld’ is het resultaat van de samenwerking van de twee auteurs  Henke van der Poel en Nancy de Heer. Ik las al eerder van Nancy de Heer de titel ‘etters‘ , een wat oudere titel over een (helaas) nog steeds actueel onderwerp namelijk pesten. Ik vond dat een goed boek dus toen ik deze titel zag werd ik wel nieuwsgierig. Hoewel het om een heel ander genre gaat.  De mooie illustratie op de voorzijde en de samenvatting op de achterzijde doen je het boek wel even oppakken. Al vind ik zelf dat er wel heel veel al verklapt wordt.  Een spannend avonturen verhaal vanaf 12 jaar en ook voor volwassenen. Nou, kom maar op!

Jan en Naomi zijn de hoofdpersonages uit het verhaal. Jan is verhuisd en ontmoet Naomi op zijn nieuwe school. Samen gaan ze een groot avontuur tegemoet als ze van de een op andere dag in de middeleeuwen terecht zijn gekomen. Daar krijgen ze een opdracht om een gevluchte koning terug te brengen. Samen met de slimme hond Kazan en een staf met bovennatuurlijke krachten gaan ze op pad. De koning is verdreven door een kwaadaardige man , Luvier, die de macht wil hebben over iedereen.  Hij kan door zijn gave iedereen in de gaten houden. Wie hem tegenspreekt is zijn leven niet meer zeker. Aan Jan (  die in de middeleeuwen wakker is geworden als David) heeft het geluk dat Luvier hem niet kan zien omdat hij uit een andere tijd komt, dit geeft Jan/David een voorsprong maar het maakt de strijd niet makkelijker.

Allereerst moet ik zeggen dat ik de vormgeving goed vind. Korte hoofdstukjes met titel die in een apart balkje staan met een ander lettertype. Elk hoofdstukje een korte inleiding in dit zelfde lettertype in de stijl van een spreuk van enkele korte zinnen. Hier en daar vroeg ik mij af of het de hersenspinsel van de auteur was of niet ( bij hoofdstukje acht wat regels waarbij ik toch sterk moest denken aan de songtekst van the Doors). Maar goed dat zal misschien alleen mij maar opgevallen zijn.  Verder zijn er een aantal mooie illustraties in het boek verwerkt. Pagina groot die er echt uitspringen.

Het verhaal zelf is zeker avontuurlijk met een redelijk goede spanningsopbouw. Het loopt goed in elkaar over al zitten er wel wat momenten in waarbij ik dacht dat dat niet helemaal klopt. Waarom wordt Jan wakker als David en waarom accepteert hij dat zo snel. Op die leeftijd zou geen enkel kind hier zomaar genoegen mee nemen. Waarom wordt hij David genoemd in het verloop van het verhaal en Naomi behoudt haar naam? Hoewel er veel mogelijk is in een fantasie verhaal moet het wel in zijn geheel kloppen. Zo is er een stukje waarbij ze door een luik zakken en in een tunnel terecht komen. Dit luik zit echter op zolder en dat vind ik dan weer niet logisch waardoor ik die pagina nog drie keer ga lezen. Maar dat is dan weer mijn logica dat ik zo’n luik niet op zolder verwacht.

Maar op deze kanttekeningen na vond ik het een vermakelijk boek.  Of het echt 12 plus is?  Ik denk dat het goed te doen is vanaf 10 jaar. Als kinderen fantasie graag lezen kunnen ze dit wel aan.  Ik denk ook dat kinderen van 12 jaar of ouder eerder kanttekeningen zetten bij het verhaal dan 10 plus.

Het einde vond ik wat heel erg open. Het is plots afgelopen waar ik eigenlijk geen genoegen mee wilde nemen.  Na even internet te raadplegen bleek dit het eerste deel van een serie van drie te zijn. Het zou fijn zijn om dat op de cover te zetten. Dan neem je als lezer het open einde voor lief en weet je dat het avontuur nog niet over is.

Kortom het boek heeft een fijne vertelstijl. Past goed bij de doelgroep, naar mijn idee, vanaf 10 jaar. Prettige lettertype en met de spanningsopbouw zit het ook goed. Benieuwd hoe het verloop van deze serie zal zijn. Aan de samenwerking zal het niet liggen want je hebt niet door dat er twee auteurs bezig zijn en dat vind ik altijd een groot pluspunt als mensen samen een boek schrijven!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s