“Homme en het noodgeval ” Annejan Mieras

homme9789047711827/2019

Annejan Mieras, illustraties Linde Faas, uitgeverij  Lemniscaat

Annejan Mieras studeerde bouwkunde en studeerde af op het ontwerp van een basisschool. Na vijftien jaar  architectuur stapte ze over naar het onderwijs. Naast lesgeven is zij ook gaan schrijven en in 2018 debuteerde zij met het boek ‘Portiek Zeezicht’. ‘Homme en het noodgeval ‘ is haar tweede jeugdboek.

Als Homme en zijn broer Tim onder het eten te horen krijgen dat ze een logé krijgen vinden ze dat niet zo erg. Als ze horen dat het voor langere tijd is en dat het om het meisje Pien gaat vinden ze dit niet meer zo leuk. Hun moeder zegt dat het een noodgeval is en dat Pien echt een plek nodig heeft en dat ze toch komt. Homme moet zijn kamer afstaan en bij zijn broer gaan slapen dus vinden ze het nog minder leuk. Eigenlijk best wel irritant. Want Pien is apart en raar en uiteraard een meisje. Homme vindt het echt vreselijk dat zij in zijn kamer komt want wat als zij aan zijn spullen gaat zitten. Homme maakt graag dieren van ijzerdraad en andere restproducten van fietsenmaker Kees en wat als zij daar aan gaat zitten.  Bovendien zegt Pien dingen die niet waar kunnen zijn en vraagt Homme zich af wat hij nu moet want Pien wil ook aandacht van zijn ouders en nu hij moet rekening gaan houden met haar. Na schooltijd gaat Homme graag naar Kees en die helpt hem met zijn onderzoek over wie Pien nu eigenlijk is en komt zo ook zichzelf tegen.

Wat een heerlijk mooi boek. De personages worden levensecht weergegeven en zowel  de irritatie van Homme omdat hij een pleegzusje krijgt opgedrongen en zijn reactie hierop, als de hulpeloosheid en eenzaamheid van Pien zijn zo omschreven dat je met allebei wel te doen krijgt.

De hoofdstukken sluiten af met een ( in een handschrift gedrukt) gedicht met de nodige krassen en zijn van Pien. Pien haalt de inspiratie uit de gedichtenbundel van Wislawa Szymborska, een Poolse dichteres.  Pien denkt echter dat Wislawa haar vader is die ze nooit heeft gekent. Achterin het boek staan de gedichten nogmaals afgedrukt zonder gekras en doorhalingen. Hier zitten hele mooie overpeinzingen tussen. Als ze er achter komt wie deze gedichten echt heeft geschreven stort haar wankele wereldje weer wat verder in en leert Homme haar weer anders kennen.

Hoewel Homme en Pien een valse start krijgen, wat niet zo gek is door de omstandigheden, komen ze steeds dichter bij elkaar en worden ze vrienden en durft Homme daar zelfs voor uit te komen.

Annejan Mieras weet heel erge en emotionele zaken ( verwaarlozing, pleegouderschap, moeder in rusthuis) op een toch luchtige manier te brengen. Door dit te doen met personages als Homme die ondanks alles gewoon zijn mening heeft en niet zonder slag of stoot zomaar een pleegzus in zijn wereld toe te laten geeft dit naast herkenbare ook grappige situaties weer. Met een glimlach van ontroering sluit je Homme en Pien in je hart.  Ik kan niet anders dan dit boek aan te raden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s